КОСОВСКИ УСТАВНИ СУД: Албанци неће да изврше и врате 24 хектара манастиру Високи Дечани

Д. З.

24. 09. 2021. у 20:22

КОСОВСКИ уставни суд објавио је данас Решење о томе да није извршена пресуда из 2016. године на основу којег 24 хектара земље припадају манастиру Високи Дечани односно да су у власништву ове светиње.

КОСОВСКИ УСТАВНИ СУД: Албанци неће да изврше и врате 24 хектара манастиру Високи Дечани

Фото: Д.З.

Наиме, на сајту Уставног суда објављено је да је одлука Уставног суда обавезујућа за правосуђе, али и за сва лица и све косовске институције а како су данас пренели електронски медији на Косову, овим решењем омогућује се тужиоцу да предузме даље кораке у вези с тим случајем.

Фото: Д. Зе.

-Суд је Решење о неизвршењу пресуде донео на седници одржаној 22. септембра и обавестио тужиоца да још није извршена пресуда у вези са земљиштем манастира Високи Дечани из 19. маја 2016. године-навели су приштински електронски медији док се у решењу, које је потписала председница Уставног суда Греса Цака-Нимани, наводи да Суд преко својих механизама периодично процењује извршење својих пресуда.Уставни суд је прецизирао да њихова одлука није извршена више од пет година након што је изречена пресуда, јер одговорни органи нису предузели потребне мере за њихово потпуно извршење.У случају неизвршења одлуке, Устави суд може да донесе решење о неизвршењу, које се објављује у Службеном листу и о томе се информише тужилац који након таквог решења Уставног суда, може да предузме даље законске акције против институција које су се оглушиле о пресуду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)