ГЛОБАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ДУВАНУ И НИКОТИНУ: Дезинформације и забране спречавају пушаче да изаберу мање штетну опцију од цигарета

Novosti online

24. 09. 2021. у 11:45

ЧАК 70 одсто пушача на свету жели да направи промену набоље. Зато се научна достигнућа морају уважити када су у питању алтернативе класичним цигаретама.

ГЛОБАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ДУВАНУ И НИКОТИНУ: Дезинформације и забране спречавају пушаче да изаберу мање штетну опцију од цигарета

Фото: Конференција о дувану и никотину

Такође, мора се одустати од неоснованих напада и пушачима који желе да оставе цигарете понудити бољу опцију од наставка пушења – закључују панелисти ''Шта је следеће за никотин и дуван'' у оквиру овогодишње Глобалне конференције о дувану и никотину (ГТНФ).

У склопу годишње конференције, која је ове године одржана у Лондону, професор права на Универзитету у Отави Дејвид Свинор изјавио је да, иако постоје изванредна научно заснована достигнућа која би могла да помогну пушачима да донесу коначну одлуку о преласку на алтернативу, истовремено постоје бројне, велике организације које агресивно покушавају да саботирају читав процес. 

Свинор, који је као панелиста недавно учествовао и на конференцији "Концепт смањења штетности – изазови модерног доба" у Београду, каже да се алтернативе морају сагледати као потпуно засебно тржиште, чему треба тежити у будућности. 

- Сви смо сагласни да се тржиште мора трансформисати и оптимистичан сам да ће промене тек доћи. Технологија је ту, интернет је доступан, људи полако уче о бенефитима и није питање да ли ће нови играч успети да поремети огромно тржиште, већ када ће се то десити. Ако желимо да убрзамо процес онда морамо активно радити на ширењу информација, због чега људи користе никотин, колико лако могу прећи са традиционалне цигарете на алтернативе које не сагоревају дуван - појаснио је Свинор.

Забране, дезинформације, али и стигматизација пушача

Џо Муриљо, руководилац борда саветника Конференције ГТНФ, указао је на забране које су многе земље увеле, али је и изразио бригу због великих организација које нападају људе који говоре и који представљају производе и каква научна постигнућа могу да представе. Према његовим речима, све ове активности доводе до интензивирања проблема, али и до ширења дезинформација и - погрешног опажања.

- Идеја да у јавности влада погрешно уврежено мишљење да је никотин штетан и да изазива болест, ако поједини стручњаци у то верују, замислите онда просечног пушача шта може да закључи – констатује Муриљо.

Лаура Леи Ојлер, потпредседница регулаторних послова у ''Турнинг Поинт Брандс'', истиче да стигматизација наноси велику штету о перцепцији никотина у јавности.

- Многи пушачи конзумирају никотин, али не би требало да сносе теже последице због тога. Постоје бројни разлози због којих људи користе никотин. Штавише, постоје истраживања која тренутно испитују когнитивне бенефите никотина, али можете видети и клинички тачне чињенице - никотин не изазива рак, никотин може бити сигуран када вам га препише доктор - закључује Ојлер. 50-0561

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)