МЛАДИ БЕЗ ВАКЦИНЕ ТЕЖЕ ОЗДРАВЕ: Благи пад броја заражених, али епидемиолози не верују да корона посустаје

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

24. 09. 2021. у 08:00

ЕПИДЕМИЈА букти, иако се ствара утисак да је епидемиолошка крива заравњена: Србија је са 700,4 случаја ковида на 100.000 становника прва на црвеној мапи Европе, Црна Гора са 699,1 друга, а Словенија са 348,8 трећа.

МЛАДИ БЕЗ ВАКЦИНЕ ТЕЖЕ ОЗДРАВЕ: Благи пад броја заражених, али епидемиолози не верују да корона посустаје

Др Марија Здравковић / Фото Војислав Данилов

То је дневни просек у последњих недељу дана, а све земље у региону, изузев Мађарске, су "у црвеном". Како се делта сој вируса муњевито шири, епидемиолози, иако смо у четвртак имали 700 заражених мање него дан раније, укупно 6.480, не верују да смо прошли врх таласа, чак очекују даљи раст броја заражених. Због те могућности све здравствене установе у Србији спремне су уколико буде потребно да се претворе у ковид-болнице. Доктор Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, каже да од епидемиолошке ситуације наредних дана зависи где ће се проширивати капацитети.

Поред великог прилива у болнице, лекаре додатно забрињава што пацијенти у ковид-центре у овој фази епидемије долазе са изузетно тешком клиничком сликом, иако су то углавном млађи људи.

КБЦ "Бежанијска коса", који се вратио у ковид-систем пре 12 дана, попуњен је 90 одсто.

- У среду смо имали пријема колико и отпуста, 43 лица. Јуче је био већи број отпуста, па смо могли да примимо више особа. Највише нас брине што су то углавном млади људи, невакцинисани, са изузетно тешким клиничким сликама - каже директорка те установе др Марија Здравковић.

У овој болници ван црвене зоне остало је да ради онколошко одељење, које сада мора да збрињава чак 70 одсто пацијената више него иначе јер су и други центри ушли у ковид-систем. Управо они, као и сви други хронично оболели трпе највеће последице успорене имунизације, упркос доступним вакцинама, јер се капацитети за нековид опет драстично смањују.

- Боримо се са нечим с чиме не би требало да се боримо, јер смо имали довољно времена и довољно вакцина да се вакцинишемо, али сада плаћамо грешку сви заједно, не само они који се нису вакцинисали - каже др Здравковић.

За дан је од последица ковида преминула још 41 особа, на респираторима је 191 од укупно 5.197 хоспитализованих.

- Клиничка слика је код вакцинисаних много блажа - каже др Здравковић. - На сву срећу, те људе, иако су старији, иако имају бројне коморбидитете, успевамо после дужег интензивног лечења да отпустимо кући на даље лечење и рехабилитацију, с обзиром на то да ковид оставља значајне последице. Млађи људи за које би се очекивало да лакше преболе ову болест, како су невакцинисани, имају изузетно велике компликације, нажалост, неретко и смртни исход.

УПАЛУ СРЦА ИМАЛА 292 ПАЦИЈЕНТА

ОНИ који одбијају вакцинацију са образложењем да су довољно снажни да преброде ковид, свакако су у заблуди, потвђују примери из клиничке праксе.

- Остају последице, 292 пацијента која су прележала корону код нас имају запаљење у срчаном мишићу - каже др Здравковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)