КРФ И ВИДО, СИМБОЛИ ПОНОСА: Одржана комеморација поводом 105 година од голготе српске војске и искрцавања на јонска острва

Ј. Ж. С.

23. 09. 2021. у 20:35

АЛБАНСКА голгота и боравак Срба на Крфу и Виду од 1916. до 1918. године, неповратно су уткани у колективну свест наших народа, као време великог страдања, несебичног јунаштва и истинске хуманости.

КРФ И ВИДО, СИМБОЛИ ПОНОСА: Одржана комеморација поводом 105 година од голготе српске војске и искрцавања на јонска острва

СЕЋАЊЕ Државна делегација на острву Видо, Фото МИНРЗС

Ово је рекла Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања данас на острву Видо, на централној државној комеморативној свечаности поводом 105 година од искрцавања српске војске на јонска острва Крф и Видо.

Министарка је поручила да су речи Крф и Видо симболи бола, храбрости и поноса.

- Ово место на ком почивају наши преци није само место страдања, већ и васкрснућа српске војске. Велика жртва спојила је наша два народа у нераскидиво пријатељство. Зато је важно да разумемо шта нам преци поручују и да са овог места одлучно кажемо да смо опредељени за мир, живот у заједништву, разумевање и сарадњу - нагласила је Кисић Тепавчевићева.

Према њеним речима, сећајући се наших славних предака не смемо да заборавимо страхоте рата и зато је наша дужност да учинимо све да се тако нешто више никада понови.

- Наша је дужност и одговорност да негујемо сећање на претке, њихово јунаштво и страдање, као и да истрајемо у грађењу друштва заснованог на вредностима и идеалима хуманизма и ненасиља - рекла је Кисић Тепавчевићева.

ПАМТИЋЕМО ВАШЕ ЈУНАШТВО

МИНИСТАРКА Кисић Тепавчевић jе положила венац у Маузолеју на Виду, на спомен-обележје Морнарички крст, као и на отвореном мору, у "Плаву гробницу".

- Србија ће вечно памтити ваше јунаштво. Јунаци наши, ви који сте своје животе оставили на острвима Крф и Видо, нека вам је вечна слава и хвала - уписала је министарка у Спомен-књигу у Маузолеју.

Овај дан, казала је, треба да буде још један апел за мир, разумевање и толеранцију међу народима, религијама и државама.

Обележавању годишњице искрцавања српске војске на острву Видо присуствовала је и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, а пошту су одале и делегације Министарства одбране и Војске Србије, званичници Републике Грчке и представници општине Централни Крф.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)