БЕОГРАД ОБНАВЉА РИЗНИЦУ У ХИЛАНДАРУ: Делегација наше престонице и игуман српске Лавре на Светој Гори, договорили се о начину помоћи светињи

В.Н.

23. 09. 2021. у 22:32

ГРАД Београд ће финансирати обнову ризнице Хиландара и изградњу архивског депоа у манастиру у којем ће се чувати вредни артефакти. Ово су у четвртак договорили игуман Методије и заменик градоначелника Горан Весић који је са делегацијом Града био у дводневној посети српској светињи на Светој Гори.

БЕОГРАД ОБНАВЉА РИЗНИЦУ У ХИЛАНДАРУ: Делегација наше престонице и игуман српске Лавре на Светој Гори, договорили се о начину помоћи светињи

Фото Беоинфо

- Не постоји српски манастир с вреднијом архивом од Хиландара и то је вероватно и највреднија архива која се односи на средњовековни период код Срба. У њему се чувају царске повеље, иконе и читав низ артефаката, достојни било ког музеја у свету. Зато је Град Београд предложио, а отац Методије прихватио да се изгради депо у којем ће се на правилан начин чувати сва документација, а да потом заједнички урадимо ризницу како би делови били доступни онима који посећују манастир - рекао је Весић.

Да би се договор спровео у дело, како је подсетио заменик градоначелника, потребан је закон о Хиландару, који је данас усвојен у Скупштини Србије.

- Захвални смо председнику Вучићу што је иницирао тај закон, који ће нам омогућити да следеће године у буџету одвојимо средства за Хиландар. Ово што смо договорили јесте дуг Београђана према Хиландару и срећан сам јер ће Београд први пут институционално и званично помоћи свој најзначајнији манастир - истакао је Весић.

Фото Беоинфо

Он је додао да то показује да су Србија као земља и Београд као њена престоница, довољно економски снажни, и да могу да помажу и духовну обнову, као и да улажу у очување духовности, историје, традиције и културе.

Делегацију Града Београда, која је у среду и четвртак боравила у Хиландару, предводио је заменик градоначелника Горан Весић, а у њој су били и помоћник градоначелника Андреја Младеновић као и главни урбаниста Марко Стојчић.

ТРЕНУТАК ЗА РАДОСТ

БЕОГРАД као главни град не води само рачуна о себи. Мора да води рачуна о читавој Србији, као и о свему ономе што постоји широм света, а што има везе са Србијом. Београђанке и Београђани треба да се радују јер је дошао тренутак да наш град помогне свој Хиландар, поручио је Горан Весић.

ДОГОВОР Горан Весић, игуман Методије и Андреја Младеновић, Фото Беоинфо

ПОПОВИЋ: ИСТОРИЈСКИ ЗАКОН

СКУПШТИНА Србије усвојила је у четвртак Закон о Хиландару, а тим поводом

министар Ненад Поповић, изјавио је:

-  Усвајање закона о Хиландару је историјски догађај за Србију и српски народ, будући да се први пут у историји кроз закон обезбеђују финансијска средства за ову нашу светињу, сваке године из буџета, и то нико неће моћи да промени. Манастир Хиландар је симбол националног и духовног јединства српског народа, а у овом тренутку национално и духовно јединство нам је најпотребније јер се Србија суочава са притисцима око Косова и Метохије, Републике Српске и када се напада наша црква у Црној Гори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)