ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: Ваздушна струја из Америке доноси глад Европи и то није први пут! (ВИДЕО)

Novosti online

23. 09. 2021. у 18:11

ИСТРАЖИВАЊЕ објављено ове недеље у Зборнику Националне академије наука реконструисало је историју путање млазног тока у северном Атлантику од 700 -их година нове ере до 2000.

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: Ваздушна струја из Америке доноси глад Европи и то није први пут! (ВИДЕО)

Фото: Депоситпхотос

Налази сугеришу да, иако климатске промене нису промениле локацију кључне климе, систем, међутим, високе емисије могао би Европу да гурне у свет сличнији 1374.

Промене у млазном току биле су видљиве током екстремних временских услова током прошле године, од поплава у Европи овог пролећа до топлотног таласа који је погодио северозападни део Пацифика, иако је улога климе у тим кретањима још увек отворено питање.

- Струја је таласаста, извијајућа трака ветра, али средњи положај се мења током дужих временских размера - каже Метју Осман, климатолог са Универзитета у Аризони и водећи аутор студије.

Струја држи на месту поларни ваздух на северу и ветар из тропа на југу. И гура површинске олује на свом путу, у ономе што је познато као олујни траг, преобликујући кишу у огромним регионима.

- Када се млазни ток или олујна траса налазе јужније, већ полусушна подручја јужне Европе добијају много влаге и благе температуре, каже Осман. -Али како се млазни млаз удаљава према северу, он уклања олујни траг и падавине и доводи га у северну Европу.

- Ово није велика ствар када размишљамо о дневним, недељним временским оквирима, али ако помислимо на пројекције о томе где би пустиње могле ићи у будућности, премештање влаге из сушних региона у влажна подручја представља проблем.

Узорковањем језгара из ледене плоче Гренланда, које показују записе о падавинама и температури које се враћају стотинама година уназад, истраживачи су успели да реконструишу запис олујних трагова преко северног Атлантика.

Оно што су истраживачи открили је изненађујућа количина варијабилности.

- Запажања су показала да је током последњих неколико деценија струја почела да мигрира на север, рекао је Осман. Али млазни млаз се толико померио на север и југ у последњих 1.200 година да "изгледа да млаз није настао из онога што бисмо могли очекивати само од природних варијација".

Ипак, климатски модели указују на то да ће ток кренути према северу и да ће се, према овом истраживању, померити изван историјске зоне до 2060. године у сценаријима највећих емисија.

То значи да, колико год овог лета били драматични дим, киша и пожари, има још много непознаница на хоризонту како се све више климатских система сели на непознату територију.

Истраживање није могло да пружи исту врсту историјског контекста о таласању тока, што би помогло да се открије улога климатских промена у изазивању екстремних временских услова. Али то би ипак могло успоставити везу између неких историјских катастрофа и тока - 1728, 1740, то су биле године у којима су ветрови дували скоро половином њиховог нормалног интензитета, каже Осман. -Из историјских докумената знамо да су то биле године које су биле заиста хладне, где је било заиста снажног недостатка падавина. 1740. године, то ружно време изазвало је велику глад у Ирској, убивши милионе људи - више по глави становника него у Ирској глади од кромпира 1840 -их и 50 -их година.

- То је добар тест да се види да ли се модели могу репродуковати на реалан начин, услове које видимо у овом далеком прошлом периоду у смислу људске цивилизације - каже Џенифер Френсис, вршилац дужности заменика директора у Вудел Клајмат Рисрч Центру, који нису укључени у студију - Што се  млазнице приближе полу, оставиће централну Европу високо и суво, што ће погодовати сушним условима и повезано је са глађу.

Али понудила је два упозорења. Прво, она каже да се климатски модели могу искључити на неколико кључних начина који на крају прецењују тенденцију млазног тока да се креће према северу.

-Постоји много ствари о којима се треба запитати у смислу онога што модели пројектују за будућу ширину млазног тока, преноси Популар Механикс.

Друго, приметила је да се историјски подаци завршавају 2000. године, док би се најочигледнији ефекти загревања на струју појавили у последње две деценије.

- То би оставило само неколико година, рецимо, Арктику да се загреје, а то једноставно није довољно да се види било какав утицај на ваздушну струју.

Осман каже да и даље мисли да клима „вероватно још није достигла појаву нове врсте климатског режима“. И, наглашава, то значи да људи и даље могу спречити промене млазног тока - на крају крајева, систем је само побегао од историјске норме у сценарију велике емисије. "То не мора да буде истина. То је само модел".

(СрбијаДанас.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)