ДОКТОРКА ЗДРАВКОВИЋ: Умиру нам и млади, а било је времена за вакцину - сада заједно плаћамо грешку

Novosti online

23. 09. 2021. у 11:16

БОРИМО се са нечим с чиме не би требало да се боримо, јер смо имали довољно времена и довољно вакцина да се вакцинишемо, али сада плаћамо грешку сви заједно, не само они који се нису вакцинисали, рекла је др Марија Здравковић, директорка КБЦ Бежанијска коса, који је у црвену зону ушао пре 12 дана.

ДОКТОРКА ЗДРАВКОВИЋ: Умиру нам и млади, а било је времена за вакцину - сада заједно плаћамо грешку

Фото: Танјуг

Говорећи о преминулима, Здравковићева је навела да су у питању невакцинисане особе и људи са тешким обољењима којима је "ковид био последња кап у чаши њихових тешких обољења".

Попуњеност КБЦ Бежанијска коса, који је у црвену зону ушао пре 12 дана, износи 90 одсто. Директорка те установе др Марија Здравковић навела је за РТС да их изузетно брине тај број хоспитализованих пацијената.

- Јуче смо имали пријема колико и отпуста, 43 људи. Морам да кажем, јуче је био нешто већи број отпуста, па смо могли да примимо више особа. Оно што нас највише брине, да су то углавном млади људи, да су то невакцинисани људи, да су то изузетно тешке клиничке слике и да се сада боримо са нечим с чиме не би требало да се боримо, јер смо имали довољно времена и довољно вакцина да се вакцинишемо, али сада плаћамо грешку сви заједно, не само они који се нису вакцинисали - казала је Здравковићева.

Објаснила је да је у питању талас невакцинисаних и старих и болесних људи које су невакцинисане особе заразиле.

- Клиничка слика је код вакцинисаних много блажа. На сву срећу, те људе, иако су старији, иако имају бројне коморбидитете, успевамо после дужег интензивног лечења да отпустимо кући на даље лечење и рехабилитацију, с обзиром на то да ковид оставља значајне последице. Млађи људи, пак, за које би се очекивало да лакше преболе ову болест, како су невакцинисани, имају изузетно велике компликације, нажалост, неретко и смртне исходе - истакла је Марија Здравковић.

Говорећи о преминулима, Здравковићева је навела да су у питању невакцинисане особе и људи са тешким обољењима којима је "ковид био последња кап у чаши њихових тешких обољења".

Напоменула је да након вакцинације нису забележене нежељене реакције и да нико од оних који су се вакцинисали у КБЦ Бежанијска коса није имао алергијску реакцију. Здравковићева је упозорила и на последице које ковид оставља.

- Ако вам кажем да 292 пацијента која су прележала корону имају инфламацију у срчаном мишићу, а то значи да је то место одакле могу да иду и малигне аритмије и замори и премори и недостатак снаге и да се компликујем и да вам кажем да нико није послат са сумњом на миокардитис од вакцине, с обзиром да је у врло ретком броју случајева описан у светској научној литератури, али у свом раду ми то нисмо видели - истакла је Марија Здравковић.

Апеловала је на све да се вакцинишу и да је то најбољи начин да се победи ковид.

Напоменула је да онколошко одељење у КБЦ Бежанијска коса ради и у повећаним капацитетима и да примају 70 одсто више пацијената, пошто су и други центри ушли у црвену зону и додала да је за онколошке пацијенте улаз одвојен.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: НИКАДА НИЈЕ БИЛО ТЕЖЕ: Репортери "Новости" у црвеној зони ковид болнице у Батајници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)