И ПРВАЦИ УЧЕ ОД КУЋЕ: Ако се 20 одсто одељења зарази, и млађи основци прелазе нa онлајн

Љ. Б.

23. 09. 2021. у 11:00

МЕРЕ за прелазак на онлајн наставу које су до сада важиле за старије основце и средњошколце, важе и за ђаке од првог до четвртог разреда основне школе.

И ПРВАЦИ УЧЕ ОД КУЋЕ: Ако се 20 одсто одељења зарази, и млађи основци прелазе нa онлајн

Најмлађи су до сада редовно ишли у школу / Фото Д. Миловановић

То значи да ће прваци, другаци, трећаци и четвртаци морати да уче од куће ако се појави одређени број заражених. Одељење са 16 или мање ученика, када од ковида оболи троје, прелази на трећи модел, односно учење од куће. Та мера траје 10 дана и важи само за то одељење. Такође, уколико се ради о одељењима са 17 и више ученика, након појаве два заражена, одељење се дели на две групе које раде по другом, односно, комбинованом моделу. То значи да једна група иде у школу, друга слуша часове од куће, и тако се смењују на дневном нивоу. Ако се случајно догоди да се и у оквиру једне од тих група појаве нова три позитивна на корону, онда та половина одељења прелази на трећи модел - онлајн наставу, у трајању од 10 дана. Друга половина наставља са часовима у школи.

Иако ово делује као новина, јер су најмлађи школарци протекле школске године, упркос епидемији, наставу похађали искључиво у школи, у Министарству просвете тврде да то није ништа ново.

- Одлука о преласку на онлајн наставу, уколико је у одељењу заражено више ученика, важила је и прошле школске године за ученике свих разреда. Дакле, није реч о новини у односу на прошлу годину - кажу у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

У овом ресору појашњавају да су у одлуци Тима за школе, која је донета у петак 17. септембра, прецизирани критеријуми за организовање наставе у ситуацијама када се појаве случајеви инфекције ковид код ученика у истом одељењу.

Подсећања ради, деца од првог до четвртог разреда наставу код куће слушала су током ванредног стања, које је уведено у марту 2020, па до краја те школске године. У септембру те године су, међутим, млађи основци почели нормално да похађају наставу, с тим што су уведене мере по којима су одељења дељена у две групе са по највише 15 ученика, часови су трајали пола сата, маске су биле обавезне... Али млађи основци у протеклој школској години нису часове слушали од куће.

Као главни разлог за овакву одлуку навођен је тај што деца до 12 година не смеју сама да буду код куће, а већина родитеља је радила и нису били у могућности да обезбеде чување деце.

РОДИТЕЉИ НЕ МОГУ ДА БИРАЈУ

РОДИТЕЉИ, иначе, у овој школској години више немају могућност избора да ли ће децу да шаљу у школске клупе или не, већ учење онлајн могу да затраже само на основу препоруке лекара. Прошле године, међутим, родитељи су могли да одлуче да ли ће њихово дете наставу слушати од куће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)