ПОДВИГ "СРПСКИХ СПАРТАНАЦА": Књига "Кошаре и Паштрик - српски термопили" промовисана у Медија центру "Одбрана"

Б. СУБАШИЋ

22. 09. 2021. у 21:39

КЊИГА "Кошаре и Паштрик - српски Термопили" о најтежим бојевима током НАТО агресије, из пера генерала Небојше Павковића и контраадмирала Бошка Антића, промовисана је јуче у свечаној сали Медија центра "Одбрана".

ПОДВИГ СРПСКИХ СПАРТАНАЦА: Књига Кошаре и Паштрик - српски термопили промовисана у Медија центру Одбрана

Фото Н. Скендерија

Она је историјско сведочанство првог реда које пружа целовит увид на бојиште, са највишег командног нивоа.

О књизи су говорили генерали Драган Живановић, командат одбране карауле Кошаре, и Стојан Коњиковац, командант Истуреног командног места на Паштрику, контрадмирал Бошко Антић и уредник мр Снежана Ђокић. Генерал Небојша Павковић, хашки осуђеник који казну издржава у Финској, писмом је поручио да је књига посвећена "погинулим, рањеним и преживелим херојима, војницима, добровољцима и старешинама који су учествовале у овим драматичним бојевима".

Контраадмирал Антић је нагласио да се подвиг 300 античких Спартанаца који су изгинули до последњег задржавајући неупоредиво јаче Персијанце у кланцу Термопила поновљен 1999. на граничним гудурама Србије и Албаније: " И Срби су имали своје Термопиле и Срби су имали своје Леониде и Срби су били Спартанци. Српски Термопили су Кошаре и Паштрик".

- По први пут у књизи је приказан хронолошки след догађаја из дана у дан, из часа у час, што ће омогућити неупућенима да схвате шта се заиста догађало и сву сложеност и тежину борбеног окружења коме су били изложени наши хероји. Књига је, такође, аутентични доказ о копненој агресији на нашу земљу која ће демантовати скептике који су оспоравале да је копнене агресије било. Наше снаге су се супротставиле шиптарским терористичким снагама, тзв. ОВК, НАТО снагама и регуларној војсци Албаније - поручио је генерал Павковић.

Промоција Један од аутора, контраадмирал Бошко Антић (први слева), Фото Н. Скендерија

У књизи је расветљен стратегијски значај бојева на Кошарама и Паштрику, којима је спречен продор далеко надмоћнијих здружених снага агресора у дубину Србије.

- Операцију на Паштрику агресор је извео према начелима копнено-ваздушне битке којом је руководио тим НАТО смештен у Куксу. Штаб је био у директној вези са командом НАТО у Виченци, али и са Вашингтоном - нагласио је генерал Павковић.

ДИЛЕМА КОМАНДАНТА

ГЕНЕРАЛ Небојша Павковић је у писму изнео и дилему: "Као ратног команданта Треће армије и данас ме мучи због чега после неуспешних покушаја наших јединица да поврате објекте Раса Кошарес, Глава и Маја Глава нисам наредио да се извуку на линије зоне сигурности и да ове објекте поклопим снажном ватром артиљерије чиме би постигли уништење терористичких снага".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)