СИГУРНА ПОДРШКА ХИЛАНДАРУ: У Скупштини расправа о Предлогу закона о очувању културног и историјског наслеђа српског манастира на Атосу

В.Н.

22. 09. 2021. у 20:59

РАСПРАВОМ о Предлогу закона о очувању културног и историјског наслеђа Светог манастира Хиландара, посланици Скупштине Србије наставили су у среду рад.

СИГУРНА ПОДРШКА ХИЛАНДАРУ: У Скупштини расправа о Предлогу закона о очувању културног и историјског наслеђа српског манастира на Атосу

Фото Танјуг

Када после расправе, како се очекује, буде усвојен, овај закон ће обезбедити континуирану и на закону основану подршку и помоћ Србије очувању културног и историјског наслеђа Хиландара, као и помоћ обнови, реконструкцији и очувању манастира, уз сталну, извесну и сигурну финансијску подршку буџетских средстава. Средства за реализацију пројеката, како се наводи у закону, могу се обезбедити и у буџету аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе, путем донација као и из других извора.

Маја Гојковић, Фото Танјуг

Фото О. Р.

Образлажући Закон у Скупштини Србије, министарка културе и информисања Маја Гојковић објаснила је да ће Србија спроводити програме који се односе на очување историјских, верских и културних традиција манастира, а да ће осим тога помоћи и обнову и реконструкцију постојећих и изградњу нових објеката манастира Хиландар.

- Обавеза Србије биће и да преко својих надлежних органа учествује у организацији прослава значајних датума из историје манастира. Предлог закона дефинише да Влада образује Комисију за манастир Хиландар, као посебно радно тело. Слична комисија постоји и сада састављена је од највећих стручњака из области културног наслеђа - рекла је Гојковићева.

На челу ове комисије је министар културе, сада је то Маја Гојковић, док је министар Ненад Поповић њен заменик.

- Буџетска средства за подршку Хиландару опредељиваће се за сваку текућу годину законом којим се утврђује буџет Србије - додала је министарка.

У Хиландару се пре 17 година догодио катастрофалан пожар, који је захватио више од половине комплекса манастира. Према речима министарке, Србија је досад за његову обнову определила 1.767.000.000 динара, од чега највише у овој, 2021. - 360 милиона динара, пре свега захваљујући председнику Александру Вучићу. Он је, подсетимо, Бадње вече ове године провео у Хиландару са братством манастира.

Фото Б. Субашић

 

НЕПРОЦЕЊИВО

МАНАСТИР Хиландар је са целокупном баштином Свете Горе уписан у листу светске културне и природне баштине Унеска. Изградио га је грчки монах Георгије Хиландарио, а обновили су га родоначелници српске државе Стефан Немања (монах Симеон) и његов син Сава 1198. Годину касније, Стефан Немања се упокојио у овој светињи. Хиландар је од оснивања самоуправна монашка установа која својим непрекинутим постојањем представља непроцењиву вредност и јединствени центар српске духовности, културе, историје, образовања и традиције.

 

ДЕЛЕГАЦИЈА ГРАДА БЕОГРАДА У ПОСЕТИ СВЕТИЊИ

ДЕЛЕГАЦИЈА Града Београда (на слици), коју предводи заменик градоначелника Горан Весић, стигла је у среду у Хиландар на позив братства манастира и игумана Методија. Током дводневне посете разговараће са игуманом Методијем о формалној сарадњи Града са манастиром.

Фото Беоинфо

- Овогодишња божићна посета председника Вучића Хиландару показала је да Србија стоји иза свог манастира на Светој Гори. На предлог председника Вучића доноси се Закон о Хиландару који ће бити најзначајнија помоћ српске државе овом манастиру после 1900, када је краљ Александар Обреновић потписао споразум са СПЦ о финансијској помоћи Хиландару. Закон који ће Србија усвојити омогућиће Граду Београду да помаже манастир Хиландар. Како ће та помоћ да изгледа разговараћемо са игуманом Методијем - рекао је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)