ОДАТА ПОЧАСТ ГРКУ ЈАНИСУ ЈАНУЛИСУ У МЕСТУ АГИОС МАТЕОС: "Тамо далеко" у част српског добротвора

Novosti online

22. 09. 2021. у 13:56

НА острву Крф, у местима Ипсос Дасија, Гувија и Агиос Матеос данас је, полагањем венаца, почело обележавање 105. годишњице искрцавања српске војске на јонска острва Крф и Видо.

ОДАТА ПОЧАСТ ГРКУ ЈАНИСУ ЈАНУЛИСУ У МЕСТУ АГИОС МАТЕОС: Тамо далеко у част српског добротвора

Фото: Министарство рада

Комеморативну свечаност у Ипсосу Дасија, код споменика војницима Другог пешадијског пука првог позива Моравске дивизије "Кнез Михајло", познатог као "Гвоздени пук", предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

- Гвоздени пук је једна од најелитнијих јединица српске војске у њеној историји, а ратна застава те јединице била је најодликованија застава у српској војсци - рекао је Антић.

Комеморативну свечаност у Гувији, код спомен-плоче, на месту искрцавања српске војске на острво Крф 1916. године, предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, а одавању поште присуствовала је и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

У месту Агиос Матеос одржана је комеморативна свечаност код споменика војницима Дринске дивизије, коју је предводио државни секретар Миодраг Капор, који је нагласио да је Дринска дивизија једна од најзначајнијих јединица која је увек била на главним правцима дејства и која је поднела велики број жртава за слободу Србије.

Код споменика Јанису Јанулису у дворишту сеоске цркве, венац је положио државни секратар Зоран Антић.

У име Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, захвалнице су уручене градоначелнику Јужног Крфа Костасу Лесису и унуку Јаниса Јанулиса, Христосу Јанулису, за нарочите заслуге и несебично залагање у области неговања традиција ослободилачких ратова Србије.

Пошту српским војницима одале су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници општина Централни и Јужни Крф, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда.

Централна државна комеморативна свечаност биће одржана сутра, 23. септембра, на острву Видо, а њу ће предводити министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

Јанулис је био српски добротвор, који је несебично помагао српским војницима после Албанске голготе 1916. године. На његовој земљи су првобитно били сахрањени српски војници из састава Дринске дивизије, а из пијетета према жртвама није обрађивао земљу ни када су лешеви војника уклоњени.     

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)