СЛАВЉА КАО ДА НЕМА КОРОНЕ: Тржишни инспектори не могу да санкционишу, већ само да зову комуналце

Б. Радивојевић

22. 09. 2021. у 10:15

СЕЗОНА свадби проћи ће, изгледа, неометано и у јеку четвртог таласа ковида, иако се свако ко је присуствовао неком весељу уверио да на таквим прославама нема ни маски, ни држања одстојања.

СЛАВЉА КАО ДА НЕМА КОРОНЕ: Тржишни инспектори не могу да санкционишу, већ само да зову комуналце

Фото Н. Фифић

Инспектори су за недељу дана контролисали 520 сала за изнајмљивање, али - нема ниједне изречене мере.

Нико ко зна како се у Србији прославља не би поверовао да је све било како мере заштите од ширења епидемије налажу, али процедура је таква - тржишна инспекција која контролише ове објекте нема овлашћења да изриче казне, него само прослеђује уочене пропусте комуналној инспекцији. А, док комуналци то добију и дођу да утврде, славље се заврши, а стотине званица, често више него што објекат сме да прими, разиђу се.

Доктор Горан Стаменковић, помоћник министра здравља за инспекцијске послове и координатор Радне групе Владе Србије за координацију републичких и инспекција локалне самоуправе, каже да је, ипак, потребно стрпљење и да ће се за предстојећи викенд видети учинак контроле приватних прослава.

- Надзор је појачан од друге седмице септембра, и од тада имамо и повећан број контрола и више изречених мера - објашњава Стаменковић. - Од 13. до 19. септембра имали смо 14.379 надзора, што је за 20 одсто више него на почетку појачаних и пооштрених контрола у време продуженог викенда. Због кршења мера изречен је 151 прекршајни налог у износу од 3,2 милиона динара, што је за 50 одсто више него у претходној седмици.

Фото: П. Милошевић

Само је санитарна инспекција изрекла налога у укупној вредности од 1,72 милиона динара, што према речима Стаменковића, указује на то да локални комунални инспектори и комунална полиција морају да буду ажурнији. Поготово што санитарних инспектора има 10 пута мање него комуналних, укључујући и комуналну полицију.

- Није све у санкционисању, али је актуелна епидемиолошка ситуација забрињавајућа, поред вакцинације као прве мере против ковид 19, ангажовање и рад инспекција је такође приоритет и задатак који је држава ставила пред инспекцијске службе - каже Стаменковић. - Као Радна група тражимо максимално ригорозно санкционисање свих прекршилаца противепидемијских мера.

Највише пропуста уочено је, опет, у угоститељским објектима, где је обављен 7.638 надзор, а изречено 47 прекршајних налога у износу од два милиона динара. Међу прекршиоцима је и 19 конобара који нису носили маске.

Мере се, према извештајима инспектора, доста крше у великим трговинским ланцима, супермаркетимима и тржним центрима. Др Стаменковић каже да је уочено да запослени не носе маске, а да корона-редари не раде свој посао.

ВОЗАЧИ И КОНДУКТЕРИ БЕЗ МАСКИ

ПОЈАЧАНИМ надзором обухваћен је и јавни саобраћај, а санкционисано је, према речима др Стаменковића, шест ауто-превозника. Прекршаји у аутобусима уочени су у Београду, Лесковцу и Власотинцу: возачи нису носили маске, редари нису опомињали путнике на личну заштиту, али није изречена ниједна казна у друмском саобраћају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)