У КАФАНУ И КЛУБ САМО СА КОВИД ПРОПУСНИЦОМ: Србија по броју инфицираних прва у Европи, уводе се ковид пропуснице

Б. Радивојевић

22. 09. 2021. у 08:01

СА позиције земље у којој је вакцинација против ковида 19 почела раније него у ЕУ, и која све време има вакцина на лагеру, Србија је дошла до тога да смо тренутно по броју инфицираних први у Европи и други у свету.

У КАФАНУ И КЛУБ САМО СА КОВИД ПРОПУСНИЦОМ: Србија по броју инфицираних прва у Европи, уводе се ковид пропуснице

Фото З. Јовановић

Даље убрзавање епидемије, бар делимично, могле би да успоре ковид-пропуснице, за чије увођење је, како је јуче најавио др Мирсад Ђерлек, државни секретар за здравство, све спремно. Чека се само дефинитивна одлука Кризног штаба. Пропуснице ће бити уведене у ноћним клубовима, баровима, кафићима, ресторанима у затвореном, али међу лекарима, који су се први залагали за њихово увођење, сад влада мишљење да се са овом мером закаснило.

Вирус се већ доста раширио, а доминантни делта сој се три до четири пута брже преноси него изворни вирус корона. Јуче је вирус потврђен код 7.232 од 25.014 тестираних. Преминуло је још 38 оболелих, а за само 24 сата број хоспитализованих повећан је за 198. Сада је у болницама 4.837 пацијената, од којих 188 на респиратору.

Епидемиолози уопште немају дилему да бисмо сада били у бољој ситуацији да смо раније увели пропуснице за јавне просторе, које одавно примењују многе земље. Оне подразумевају један од три услова за улазак у затворене објекте, а у неким земљама укључујући и Словенију, и у баште ресторана - да је особа прележала ковид 19, да је вакцинисана или да има негативан тест на корону.

Фото: Танјуг

Мирсад Ђерлек

То је медицински део Кризног штаба тражио пре почетка овог таласа епидемије, али је тада протумачено да би таква мера била противуставна.

- За ковид-пропуснице је углавном све спремно и чека се дефинитивна одлука - каже др Ђерлек. - Правници кажу да то није противуставно, посебно на оним местима на којим људи не морају да бораве. Не морамо да идемо у ноћне клубове, ресторане и барове. Битно је да све то ускладимо са Уставом и да немамо сутра људе који ће се позивати на кршење људских права, Устава, а то смо већ са правницима рашчистили. Само се чека одлука Кризног штаба, да се види како ће се то спроводити у дело и да се види како ће се свака институција понаособ понашати по том питању.

Ђерлек каже да ковид-пропуснице могу да буду врло битно средство за успостављање контроле над епидемијом, зато што ће зауставити мешање вакцинисаних и невакцинисаних, и на тај начин спречити ширење вируса.

- Тако да није касно за пропуснице, наравно. Имамо сигурно још много година борбе са вирусом корона, јер тиме што нисмо постигли довољан број вакцинисаних, продужили смо постојање и опстанак вируса на нашем терену и та борба ће још трајати.

Одлука о увођењу ковид-сертификата донета је на седници Кризног штаба за борбу против вируса корона 11. септембра.

ДНЕВНО УМРЕ ПУН АУТОБУС ЉУДИ

ШЕФ Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша каже да би епидемиолошка ситуација у Србији била још гора да није вакцинисано око три милиона људи:

- Сваког дана у Србији умире један аутобус људи, ако то није аларм, онда не знам шта је аларм и шта ће да пробуди људе да се вакцинишу - каже Ивануша. - Анализа урађена у Енглеској показала је међу умрлима од ковида у првих седам месеци ове године било један одсто вакцинисаних, од којих је већина већ била у веома лошем здравственом стању. Деведесет девет одсто било је невакцинисаних.

БОНУС ВИДЕО: КАКО ЈЕ ПОРОДИЉАМА ОБОЛЕЛИМ ОД КОРОНА ВИРУСА?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)