ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДОНОСИ ПРЕОКРЕТ: Враћа нам се топло време, температуре преко 30 степени!

Новости онлине

21. 09. 2021. у 19:50

НАЈНОВИЈА временска прогноза коју је објавила Weather2Umbrella доноси нам раст температуре у наредним данима.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДОНОСИ ПРЕОКРЕТ: Враћа нам се топло време, температуре преко 30 степени!

Фото: Депоситпхотос

- Само један дан дели нас од календарског почетка јесени, а данашњи и наредни дани протећи ће у знаку правих јесењих. Јучерашњи дан донео је Србији са северозапада продор хладног фронта са кишом, пљусковима и грмљавином, уз осетнији пад температура. Око поднева је хладни фронт "поделио" Србију, па су тако максималне температуре на северу Србије биле од 12 до 14°Ц, а на југу и југоистоку Србије су истовремено достизале и 30°Ц. У Београду је око поднева било јесењих 14°Ц. Пред крај дана дошло је до престанка падавина и делимичног разведравања - саопштава Wеатхер2Умбрелла.

Даље пише да је иза нас била хладна ноћ, док се минимална температура у многим пределима Србије кретала јутрос од 8 до 12°Ц.

- Иначе, иако је ваздушни притисак у Србији знатно изнад нормале, дакле, доста је висок, Србија је под утицајем снажног висинског циклона, који се налази изнад источне Европе са центром изнад Украјине и запада Русије. Овај циклон према Србији са севера и североистока Европе шаље преко централне Европе и Панонске низије веома хладну ваздушну масу. Дакле, ова веома хладна ваздушна маса у склопу северног струјања стиже до нашег подручја и условљаваће до четвртка праве јесење температуре и температуре испод просечних вредности за ово доба године. Напоменути циклон одговоран је за веома хладно време изнад северне, централне и источне Европе, па су тако маскималне вредности опале у Русији и на подручју Москве на око 5°Ц, а у централној Европи на око 10°Ц. У току претходне ноћи мраз је забележен широм севера Русије и на североистоку Европе - пише Wеатхер2Умбрелла.

Временска прогноза за среду, четвртак и петак

У Србији ће у среду бити облачно и веома хладно. Током дана са североистока ће према југу премештати кишна зона, а веома хладно време биће праћено и појачаним северним ветром. Минимална јутарња температура биће од 8 до 12°Ц, у Београду до 11°Ц, а максимална дневна од 13 до 17°Ц, у Београду до 15°Ц.

У четвртак променљиво облачно и мало топлије, али и даље прохладно за ово доба године, а услова за слабу кишу биће још у јужним и централним пределима Србије. Јутарња температура биће од 6 до 11°Ц, максимална дневна од 16 до 20°Ц.

У петак ће ослабити циклон са истока Европе и престаће његово дејство на време у Србији, док се над нашим подручјем очекује значајнији пораст ваздушног притиска, па ће доћи до стабилизације времена, а уједно ће са југозапада уследити прилив и знатно топлије ваздушне масе. Дакле, у петак сунчано, а након хладног јутра и минималне температуре од 5 до 10°Ц, максимална дневна биће од 21 до 25°Ц, у Београду до 23°Ц.

Временска прогноза за викенд

- За викенд се под утицајем високог ваздушног притиска очекује сунчано и стабилно, а под утицајем гребена са југозапада, који ће нарочито бити изражен у вишим слојевима атмосфере, очекује се прилив још топлије ваздушне масе. Ипак, викенд без облака условиће током дана јако загревање ваздуха, а током ноћи значајније израчивање, па ће ноћи и јутра бити хладна, а дани веома топли. Максимална температура у суботу биће од 24 до 28°Ц, а у недељу од 25 до 29°Ц, понегде локално и до 30°Ц. Други дан викенда донеће у кошавском подручју и појачан југоисточни ветар, а широм Србије и нешто више облака, углавном високих и цирусних, тако да се падавине не очекују. Уз већ опсиану синоптичку ситуацију, топло време и струјање топле ваздушне масе са југозпада биће потпомогнуто и због тога што ће се изнад северозападне Европе и севера Атлантика налазити веома снажан циклон, а вредност притиска у његвок центру опашће и на само 950 мб, што ће током делу Европе доносити орканске олује - пише у временској прогнози Wеатхер2Умбрелла.

Време следеће недеље

У понедељак се под утицајем веома плитког циклона (он ће настати као последица циклона са севера Атлантика и Скандинавије), који се очекује изнад централне Европе, у Србији очекује променљиво облачно и даље топло, понегде са локалним пљусковима и грмљавином. Како се већ у току јутра очекује доста облака, ноћ између недеље и понедељка и понедељак јутро биће топли, уз температуре и до 18°Ц, а топло ће бити и током дана уз максималне температуре преко 25°Ц.

Потом и у наставку следеће седмице се под утицајем гребена са југозапада и високог ваздушног притиска очекује стабилно, сунчано и веома топло време током дана, уз свеже и хладне, понегде и магловите ноћи и јутра. Максимална температура биће знатно изнад нормале и кретаће се углавном од 27 до 31°Ц. Дакле, према тренутним прогнозама након актуелног захлађења са правим јесењим временом, последње дане септембра обележило би право летње време, а облачни и падавински системи би се у склопу циклона и атмосферских фронтова премештали са Атлантика преко северозапада и севера Европе даље на исток, тако да гребен са југозапада и висок ваздушни притисак неће дозволити да ови системи допру унутар Европе, тј. до нашег подручја.

Просечна минимална јутарња температура за трећу декаду децембра је од 10 до 13°Ц, а просечна максимална дневна од 21 до 24°Ц. Данас, у среду и у четвртак максималне температуре биће за 5 до 7 степени испод просечних вредности, у петак око нормалних вредности, а већ од викенда изнад просечних вредности, а следеће седмице постоји могућност да буду и за 5 до 7 степени више од просека за ово доба године, закључују из Wеатхер2Умбрелла.

БОНУС ВИДЕО: ЦАРСКА БАРА: Заштићени резерват недалеко од Зрењанина чува 239 врста птица

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)