ДА ЛИ ЋЕ БИТИ МИХОЉСКОГ ЛЕТА? Климатолог Ђурђевић открива - температура би опет могла бити близу 30 степени

Новости онлајн

19. 09. 2021. у 08:52

КЛИМАТОЛОГ са Института за метеорологију проф. Владимир Ђурђевић наводи за РТС да ће бити михољског летa јер се очекује да ће крај септембра и почетак октобра бити топлији од просека, са температуром од 25 до 30 степени.

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ МИХОЉСКОГ ЛЕТА? Климатолог Ђурђевић открива - температура би опет могла бити близу 30 степени

Фото: Принтсцреен/РТС

Владимир Ђурђевић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да ће у наредном периоду над Србијом бити облака који ће понегде условљавати краткотрајну кишу, а у појединим деловима земље су, како каже, могући и пљускови праћени грмљавином.

- Следећа недеља ће бити релативно хладна, помало ће бити и кише, али последња недеља септембра и почетак октобра по ономе што сада имамо од материјала и прогноза, видимо да ће температуре можда опет бити врло близу 30 степени - кретаће се од 25 до 30 степени - наводи Ђурђевић.

Наводи да смо имали једно од најтоплијих лета са јако високим температурама и то је, како каже, последица изузетно израженог топлатног таласа који је захватио централно и источно Средоземље.

Објашњава да су истраживања показала, да се број изузетно топлих дана са температурама и до 50 степени у последњој деценији у свету удвостручио - пре три деценије имали смо 13 изузетно топлих дана, а сада 26, па је, како каже, температурни стрес на организам био изузетно велик.

- У суптропским и тропским областима те температуре које су значајно изнад 40 степени су изузетно опасне зато што у неповољној комбинацији са влагом ваздуха могу да произведу временске услове у којима је малтене људском телу немогуће да функционише на неки нормалан начин и ту врсту топлотних таласа ми у климатологији називамо - смртоносним топлотним талсима јер је смртност у популацији далеко већа од очекиване - објашњава гост Јутарњег програма.

Ако не успемо да скренемо са те експоненцијалне криве, истиче Ђурђевић, број таквих дана у тим областима ће бити већи од 240 и тај простор ће бити ненастањив за људе.

 Таквих дана је у претходним деценијама било десетак - комбинација ваздуха и температуре је била таква да је тај температурни стрес на наш организам био изузетно велики. До краја века ако не успемо да скренемо са те експоненцијалне криве број таквих дана у тим областима ће бити већи од 240, тако да ће тај простор већи део године бити ненастањив - закључио је Ђурђевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)