СРБИЈА АГРАРНИ ЦЕНТАР РЕГИОНА: У Новом Саду отворен 88. међународни пољопривредни сајам са више од 800 излагача

З. ГРУМИЋ

19. 09. 2021. у 08:35

ПОСЛЕ готово двогодишње паузе због пандемије ковида 19, у Новом Саду је јуче почео 88. међународни пољопривредни сајам, на којем ће током седмодневног трајања своје производе, услуге и друге потенцијале представити произвођачи и компаније из 17 земаља света.

СРБИЈА АГРАРНИ ЦЕНТАР РЕГИОНА: У Новом Саду отворен 88.  међународни пољопривредни сајам са више од 800 излагача

Фото Танјуг

Отварајући једну од најзначајнијих манифестација те врсте у Европи, којој је ове године земља партнер Чешка Република, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић истакла је да је успешно организовање овог сајма у условима пандемије доказ да живот мора да се настави и да, живећи са ковидом морамо да развијамо нашу привреду.

- Србија ће, сигурна сам, ових дана бити центар региона када је реч о пољопривреди и прерађивачкој индустрији, које су од изузетног значаја за раст нашег бруто домаћег производа - рекла је министарка Матић на свечаном отварању сајамских приредаба које ће, како је навела, у халама и на отвореним просторима окупити више од 800 излагача.

Фото Танјуг

Министарка Матић је додала да је сајам изузетна прилика да се наши пољопривредници на лицу места упознају са најновијим трендовима и технологијама у производњи.

Неке од тих решења представиће и 13 чешких фирми које као излагачи наступају на штанду земље партнера пољопривредног сајма.

- Република Чешка препознаје простор Западног Балкана, поготово Србију, као веома значајне за сарадњу у привреди и посебно у пољопривреди. Србија нуди велике могућности за чешке инвестиције - поручио је амбасадор Чешке Томаж Кухта.

Фото Танјуг

Присутне на свечаности у аули Новосадског сајма поздравио је и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

- Србија је највећи спољнотрговински партнер Републике Српске и највећи инвеститор. Јака Србија је гарант опстанка Републике Српске - поручио је Вишковић.

Слободан Цветковић, генерални директор "Новосадског сајма", за "Новости" је рекао да ће капије Сајма бити за посетиоце отворене до 24. септембра, од девет до 19 часова.

Појединачне улазнице коштају 600 динара, а колективне 400 динара. За пензионере, децу од седам до 12 година, као и за ђаке и студенте у колективним посетама карта кошта 250 динара.

Отварање Министарка Татјана Матић јуче у Новом Саду, Фото Танјуг

КВАЛИТЕТ

НА отвореном сајамском простору и у халама приређене су богате изложбе пољопривредне механизације, стоке и сточних генетских потенцијала, органских производа и оних са ознаком географског порекла и ознаком "Српски квалитет"...

Фото Танјуг

НАПРЕДАК

ВЕОМА је важно то што се пољопривредни сајам поново одржава у пуном обиму, готово једнодушно истичу посетиоци првог дана манифестације.

- Значи ми много, пре свега да на лицу места видим напредак механизације. Машине и алати су много поскупели у последње време, што мали пољопривредни произвођачи тешко могу да прате. Нови трактор је скоро дупло скупљи од оног који смо производили некад у Раковици, а није бољи - каже за "Новости" Томо Вељић из Ветерника.

БРЗО ТЕСТИРАЊЕ

ВАКЦИНИСАНИ посетиоци приликом уласка показују потврду о цепљењу, а они који то нису, моћи ће да уђу у круг сајма уз потврду о прележаном ковиду 19, негативан PCR тест или негативан антигенски тест.

- Обезбедили смо, у сарадњи са градом, брзе антигенске тестове који су урачунати у цену улазнице. Тестирање се обавља приликом уласка у сајамски круг, а та процедура не траје дуже од десетак минута - кажу на Новосадском сајму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)