"БЕОГРАД ПРАЈД": После шетње градом у парку Мањеж почела журка (ФОТО+ВИДЕО)

Г. Н./Д. Б./Ђ. В.

18. 09. 2021. у 16:48 >> 17:50

"БЕОГРАД Прајд" почео је данас од 16 сати у парку Мањеж.

БЕОГРАД ПРАЈД: После шетње градом у парку Мањеж почела журка (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: Н. Скендерија/Д. Бјелић

У парку Мањеж већ од 15 часова почело је окупљање учесника, док ће "Прајд марш" ићи од Немањине до Кнеза Милоша и Улице Краља Милана до Трга Николе Пашића, а онда ће се кроз Кнеза Милоша и Немањину вратити до Мањежа где ће бити настављен програм.

На улицама је велики број људи који су се упутили ка Мањежу, али и полицијске јединцие које обезбеђују скуп.

Затворене су улице Гаврила Принципа, Балканска, Адмирала Гепрата, Кнеза Милоша, прилаз Теразијама.

Велики број полицајаца налази се око Цркве светог Марка, као и возила Хитне помоћи.

Испред споменика Кнезу Михаилу на Тргу републике окупила се група противника параде. Они носе транспарент "Слога биће пораз врагу".

Овогодишњи прајд се одржава под слоганом "Љубав је Закон", а главни циљ је да се укаже на кључни захтев који се односи на усвајање закона о истополним заједницама.

"Све је то љубав", "Шетам за оне који то не могу" и "Нико од нас није слободан док сви нисмо слободни" само су неке од парола под којима ће ова Парада да се одржи.

Фото: Г. Н.

- Као друштво нисмо напредовали много, али из године у годину толерантнији смо на различитости. Ова шетња је симболична. Желим да дођемо дотле да могу своју партнерку слободно да држим за руку, а да нас нико не гледа попреко - каже Лидија Хорват.

Фото: Г. Н.

 

Стигла је овогодишња кума Прајда, Наташа Беквалац. Певачица је годинама подршка ЛГБТ особама и борби за њихова права, а и раније је присуствовала парадама.

На почетку Немањине полако се формира колона, како би се пошло у традиционалну шетњу градом.

- Ово је дан за сва бића која верују да је љубав закон. Биће ми част да шетам за све нас и за боље сутра – поручила је окупљенима кума Прајда Наташа Беквалац.

Колона је кренула полако, да би стали код зграде Владе Србије.

- Ми смо грађани ове земље. Желимо да ово буде последњи прајд у коме немамо Закон о истополним заједницама. Ми нисмо погрешни, ми смо симбол слободе која нам је одузета - порука је учесника испред Владе Србије.

Наставили су шетњу кроз центар Београда по најављеној и већ устаљеној траси. Стигли су до Трга и Коларчеве, одакле су се даље запутили ка месту почетка шетње - парку Мањеж.

У парку се одржава журка, која би требало да се заврши касно вечерас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)