САХРАЊЕН БОРИСАВ ЈОВИЋ: Некадашњи председник Председништва СФРЈ испраћен уз војне и државне почасти

Милена Марковић

18. 09. 2021. у 13:18

УЗ све државне почасти у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду сахрањен је јуче Борисав Јовић, последњи председник Председништва СФРЈ, високи функционер Социјалистичке партије Србије, учесник и драгоцени сведок драматичних догађања, преломних за судбину Србије и њеног народа у границама бивше Југославије.

САХРАЊЕН БОРИСАВ ЈОВИЋ: Некадашњи председник Председништва СФРЈ испраћен уз војне и државне почасти

Фото: З. Ј. Мачак

Неуморни хроничар збивања која су потресала његову отаџбину и домовину, за чије се јединство борио, увек у првим редовима, како је то у опроштајном говору нагласио професор Жарко Обрадовић.

Почасна гарда, плотуни, државна застава на ковчегу, партијски саборци, поштоваоци, уз породицу и најближу родбину испратили су овог високог српског званичника на последње путовање.

- Бора Јовић је оставио драгоцено политичко дело, као поуку за садашње и будуће генерације - казао је, опраштајући се од пријатеља и саборца проф. др Обрадовић.

- Његова величина је у одговорности да понесе терет политичке и људске снаге у време оне Југославије у коју смо веровали. За то га је определила искрена и чиста љубав према сопственом народу и земљи. Несаломива воља и доследна идеја о равноправности свих народа током неизбежног невремена у коме је сачувао достојанство народа коме је припадао и за чије се јединство борио, вазда у првим редовима, не угрожавајући интересе других. У таквој атмосфери, он је градио политички углед. Тражио је за свој народ и Србију оно што други народи и друге републике у заједничкој држави имају, а то је равноправност.

 

ИСКУШЕЊЕ ПРАВЕДНЕ ДУШЕ ЧОВЕКА

У СВОЈИМ књигама и сведочењима Бора Јовић је отворено говорио о свему, о својој политичкој улози, о пропуштеним приликама, о искушењима праведне душе човека ненавикнутог на поделе, о трагичним последицама одсуства компромиса и дијалога - подсетио је и на књижевни, Јовићев документарни рад, професор Жарко Обрадовић.

Проф. Обрадовић је подсетио и на то са колико је снаге и ентузијазма Борисав Јовић указивао на последице погубне политике лидера и партија у Федерацији. Није слутио, био је готово сигуран да ће расплет бити болан и да неће бити без крви.

- Све што је говорио, бритко, јасно и са ставом, осведочено је - рекао је Обрадовић.

- Мало је таквих људи који су тако снажно утиснули лични печат у наша сећања. Препознатљив и непоновљив. Зато је његово државничко и политичко искуство драгоцено политичко наслеђе.

И, док су одјекивали плотуни, а гарда у ставу мирно упутила последњи почасни поздрав државнику, ковчег је лагано спуштен. Тактови посмртног марша су утихнули. А, застава Србије за чије је јединство Борисав Јовић увек био, уручена је његовом сину Југославу.

БОГАТСТВО У БИОГРАФИЈИ

БОРИСАВ Јовић био је амбасадор СФРЈ у Италији од 1975. до 1979. Четири године касније изабран је за председника Скупштине Србије. За представника Србије у Председништву СФРЈ биран је у преломно и тешко време за српски народ, када је био и председник Председништва у коме је ломио копља са сепаратистима из Словеније, Македоније и Босне и Херцеговине, али и са опортунистима из народа који није препознавао, или није желео да препозна, колико је јака омча сецесије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)