СВЕ ВИШЕ ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ ОД КОРОНЕ, МЕЂУ ЊИМА И БЕБЕ: Најмлађи имају блажи облик болести, али и различите симптоме

Novosti online

16. 09. 2021. у 23:29

ДЕЧЈИ пулмолог из КБЦ "Драгиша Мишовић", Оливера Остојић каже да су код најмлађе деце најблажи могући симптоми коронариса, да нема ни компликација, а да је број заражених међу најмлађима знатно порастао.

СВЕ ВИШЕ ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ ОД КОРОНЕ, МЕЂУ ЊИМА И БЕБЕ: Најмлађи имају блажи облик болести, али и различите симптоме

Фото: Д. Миловановић

Оливера Остојић је у Београдској хроници на РТС рекла да се у претходне две недеље број пацијената знатно повећао, како амбулантних, тако и болнички лечених.

- Пре две три недеље било је 10 до 15 пацијената који су пролазили кроз нашу амбуланту, сада их има око 40 - наводи Остојићева и додаје да су, што се тиче пријема, имали један до два пре три недеље, а сада је то седам до осам пријема дневно.

Остојићева каже да се у КБЦ "Драгиша Мишовић" налазе две бебе, рођене пре 27, односно 21 дан.

- Бебе су се најчешће заразиле од мама, а оне од најуже фамилије, или својих мужева - објашњава докторка.

Оно што је јако добро у популацији најмлађих, како је истакла, јесте да они пролазе одлично и имају блаже симптоме.

Потврдила је да и деца добијају кисеоник, према модификованим протоколима за одрасле.

- У суштини, то је терапија као за лечење свих бактеријских или вирусних и респираторних болести - додаје Остојићева.

Наводи да има разних теорија које се баве отпорношћу деце на ковид.

- Једна од њих је да деца, а нарочито тај најмањи узраст, имају мање рецептора који су пријемчиви за корона вирус - наводи докторка, али напомиње да су то све још истраживања.

Фото: Д. Миловановић

- Оно што је добро и што сигурно после годину и по дана можемо да кажемо, то је да су најмлађа деца са најблажим могућим симптомима. Нема ту ни компликација. Прошле године беба је имала и упалу плућа, али је без икаквих компликација отишла кући - истиче Остојићева.

Што се тиче последица ковида 19, наводи да код деце нису приметили да је било повратних информација о неким компликацијама, чак ни најмањих, у смислу умора.

 

"Међу децом на болничком лечењу, нема вакцинисаних"

Упитана шта каже родитељима који питају за вакцинацију деце, каже да су научно-истраживачки центри у свету дали дозволу да се деца вакцинишу, ако су узраста од 12 до 15, и још пре тога од 15 до 18 година.

- Ми ту просто морамо да верујемо науци - сматра дечји пулмолог из КБЦ "Драгиша Мишовић".

Наводи да међу децом који су на болничком лечењу, ниједно није вакцинисано.

 

Фото: Д. Миловановић

Изненађује шароликост симптома

Упитана шта је као искусног пулмолога највише изненадило од почетка епидемије, Остојићева каже да је изненадила шароликост симптома и немогућност да се засигурно каже да ли је ово корона или не.

- Она се манифестује преко повишене температуре, општег стања, респираторних тегоба, дигестивних тегоба, чак у последње време и неуролошке симптоми се јављају. Дакле не можемо уопште да сигурно издиференцирамо да ли је корона или не - наводи Остојићева и напомиње да се преко лабораторије и крвне слике корона може издиференцирати.

Оно што је такође изненадило, како је додала, је то да деца која су плућни болесници нису озбиљније оболевала од короне, иако се то очекивало.

- Корона вирус је респираторни вирус. Ми смо очекивали да ће ту бити прилично тешка слика и упале плућа. Међутим, они су јако добро пролазили кроз све то - истиче Остојићева и напомиње да је корона, иако напада све органе, првенствено респираторни вирус.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)