ИНСПЕКТОРИ УЛАЗЕ НА СВАДБЕ: Др Стаменковић, за "Новости", о појачаним контролама поштовања мера

В. Ц. С.

17. 09. 2021. у 09:35

НАЈМАЊЕ 500 републичких и инспектора локалних самоуправа сваког дана биће на терену, почевши од јуче па до краја викенда, и провераваће поштовање превентивних епидемиолошких мера у градском и приградском превозу, тржним центрима, малопродајним објектима, кафићима, ресторанима, клубовима и салама за прославе широм Србије, потврдио је за "Новости" помоћник министра здравља за инспекцијске послове др Горан Стаменковић.

ИНСПЕКТОРИ УЛАЗЕ НА СВАДБЕ: Др Стаменковић, за Новости, о појачаним контролама поштовања мера

Фото А. Станковић

Према његовим речима, појачане контроле, које су почеле прошлог викенда у приградском и међуградском превозу, сада се шире и на градски у целој земљи, а вршиће их комунална милиција и инспекција, у сарадњи са локалним и републичким саобраћајним инспекторима. Они ће проверавати да ли возачи и путници носе маску и да возила нису пребукирана.

Приликом 150 контрола у јавном превозу прошлог викенда, написана је 21 прекршајна пријава са казнама које укупно премашују 565.000 динара. Утврђено је више случајева возача, шалтерских и службеника на перонима који не носе маске, већи број путника од дозвољеног у аутобусима... Овај вид контрола биће настављен. Казне за неношење маски су 5.000 динара, док ће са 30.000 динара бити кажњени одговорни за ношење маски.

Фото: Принтсцреен/РТС

Др Горан Стаменковић

- Санитарна инспекција ће у сарадњи са инспекцијом рада вршити контролу тржних центара и малопродајних објеката, а туристичка, пољопривредна и ветеринарска помоћи ће комуналној у контроли угоститељских објеката - каже Стаменковић. - Тржишна инспекција је већ обавила саветодавну улогу и подсетила оне који организују прославе и кетеринг које су заштитне мере. Организатори су одговорни да на прослави не буде више од 500 људи, да не буде више од једног госта на четири квадрата, да буду постављене дезобаријере, да се носи маска под прописаним условима.

Тржишна инспекција је спискове организатора славља доставила "комуналцима", који ће обавити контроле на терену. Уколико се мере не поштују, епилог ће бити, потврђује Стаменковић, прекид славља и пражњење објекта. Такође, Пореска управа радиће посебну контролу тих пореских обвезника у складу са својим овлашћењима.

Прошлог викенда инспектори су контролисали 3.800 објеката, а изречено је 29 казни. Прописане казне су 50.000-150.000 динара за физичко лице и предузетнике, као и 50.000-500.000 динара за правно лице и овлашћено лице у њему.

КОНТРОЛА ПО ПРИЈАВАМА

КАО и до сада, инспекције ће излазити на терен и по пријавама за кршење епидемиолошких мера, каже Стаменковић. Међутим, у последњих месец дана таквих пријава било је изузетно мало, готово симболично.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)