Како уклопити живот са бебом и кућним љубимцем?

Промо

16. 09. 2021. у 09:23 >> 10:38

КАКО уклопити бебу са кућним љубимцем ако је мали, слатки, крзнени пријатељ навикао на сву пажњу овог света од стране укућана? Пуно је изазова у овом односу, а како поставити све на здраве темеље да функционише? Следи детаљно упутство.

Како уклопити живот са бебом и кућним љубимцем?

Фото: Депоситпхотос

Рођење детета је једна од најважнијих ствари за породицу. Долазак новог члана, прилика је за другачији раст и весеље. Сви рођаци жељно ишчекују принову, али емоције могу бити помешане код кућног љубимца. Да ли су четвороношци само љубоморни или је по среди нешто друго?

Период адаптације мора да постоји, што је потпуно природно и нормално. Љубимцима, као уосталом и старијој деци, потребно је време да се привикну на новог члана породице. Кућни љубимци, попут људи, имају широк спектар емоционалних реакција, али све је лакше ако су неке њихове основне потребе испоштоване.

Брига о здрављу и бебе и љубимаца

Логично је да је беба у овом тренутку на првом месту, јер је мала и у потпуности зависна од одраслих. У првих пар месеци, мајка мора да буде уз бебу, док остали укућани могу да се побрину за љубимца. Оно што је њима потребно је поштовање њихове дневне рутине, нарочито када је у питању исхрана.

Дисциплина када су оброци у питању, један је од начина да љубимац ни не примети да се нешто ново дешава са породицом. Уколико су његове потребе за храном задовољене, биће миран и уравнотежен. Редовно уношење воде је подједнако важно, што власници обично сметну са ума. Није добро препуштати љубимца да се сналази сам за ову есенцијалну потребу, јер их то може угрозити њихово здравље. Чисте пијаће воде је све мање.

Није реткост да љубимци (најчешће пси) имају стомачних проблема када пролазе кроз стресно раздобље, па је укључивање и одређених суплемената пожељно. Циљ је избећи пролив код паса, јер он само делује безазлено, али може и озбиљно угрозити њихово здравље. Дакле, са што мање промена када је исхрана и редовно узимање воде у питању.

Рекреација по мери беба и кућног љубимца

То што је стигла беба, није разлог да заборавите на дневну рутину коју те имали са својим љубимцем. Већ након месец дана и по дана, беба је увелико спремна за шетње и за боравак на свежем ваздуху. Зашто не искористити лепо време и прошетати их заједно? Неговање истих навика пре и након бебе, помоћи ће љубимцу да се прилагоди. На тај начун, добиће повратну информацију да се ништа није променило.

У ову авантуру, најбоље је ићи у друштву, јер може бити изазовно и тешко збринути одједном љубимца и бебу, али није ни неизводљиво. Ако је љубимац послушан, без проблема ће ићи на повоцу, без журбе и стреса. Потребно је само изабрати добра колица за бебе, на која се лако може закачити поводац и пола посла је одрађено. Љубимца можете пустити да се истрчи познатим улицама, парковима, што даје простора да уживате са бебом. Одлазак кући пуних батерија је циљ оваквих заједничких шетњи, а подједнако ће бити задовољни сви (и мама и беба и четвороножац).

Подсећање зашто је кућни љубимац део породице

Можда је у овом тренутку беба главна, али било је периода када је само кућни љубимац био ту. Право је време за подсећање зашто је мезимац толико година са вама и у којим тренуцима се нашао као једина утеха. Кућни љубимци су често једини прави пријатељи, што је у савременом свету још више дошло до изражаја. Они су извор непресушне и безусловне љубави, па ако понекад буду неваспитани и агресивни, не може им се замерити.

Право је уживање гледати дете како расте уз љубимца. Таква деца су по правилу здравија и отпорнија (имају јачи имуни систем), али и отворенија. Она лакше склапају пријатељства и улазе у односе са другим људима. Иако је на почетку изазовно, касније се ствара јача веза између најмањих чланова породице и љубимаца. Одрасли су ту вишак, јер више нису центар света љубимца, већ дете.

Сви власници кућних љубимаца свесни су да када се једном закорачи у свет љубимаца, у питању је одлука која мења читав живот. Не постоји брачни пар који је зажалио што има љубимца, јер они на много нивоа мењају животе људи. Уосталом, то ће тек доћи до изражаја када деца порасту.

Кућни љубимац као озбиљна предност

Многе будуће мајке имају страхове како да уклопе љубимца са бебом, али разлога за стрес и панику нема. Љубимци су ту да живот оплемене, што је нарочито корисно у трудноћи. Познато је да су жене без разлога пуне стрепње у овом периоду, а уз њихову љубав и подршку лако могу да пређу све препреке.

Постоје бројне анегдоте да су управо љубимци спашавали животе деци са задравственим проблемима. Ово се односи на болести које своје симптоме испољавају у сну. Пси имају јаку интуицију. Њихова предност у односу на људе је да немају чврст сан, па лако могу да наслуте када нешто није у реду.

Пуно је разлога за набавку љубимца, било пре или после трудноће. Они нису отежавајућа околност, већ управо супротно- озбиљан плус.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)