ВАКЦИНИСАНО 5.000 ДЕЦЕ УЗРАСТА ОД 12 ДО 17 ГОДИНА: Потребно радити на промоцији имунизације у Србији!

Танјуг

16. 09. 2021. у 16:00

У СРБИЈИ је до сада вакцинисано 5.000 деце узраста од 12 до 17 година, изјавио је педијатар др Горан Вукомановић и истакао да је то недовољно и да је потребно радити на промоцији имунизације и едукацији становништва.

ВАКЦИНИСАНО 5.000 ДЕЦЕ УЗРАСТА ОД 12 ДО 17 ГОДИНА: Потребно радити на промоцији имунизације у Србији!

Фото: Depositphotos

- Безбедност вакцине је доказана и пре почетка њене примене, а до сада су већ милиони деце у свету примили вакцину, док се њена ефикасност показала на највишем нивоу - рекао је Вукомановић за Танјуг.

Он је подсетио да је Стручни комитет за вакцинацију у Србији одобрио вакцину за децу старости од 12 година, док је претходно је била одобрена Фајзерова вакцина код младих од 16 година.

- Врло брзо ће бити одобрена вакцина и за децу млађег узраста, те апелујем да се вакцинацији приклоне и родитељи и деца, како би се спречило ширење вируса - апеловао је др Вукомановић.

Он је истакао да су, тренутно, деца извор делта соја вируса, који се веома брзо шири са њих на одрасле.

- Када се нови сој појавио, имали смо обрнуту ситуацију, наиме, одрасли су били главни преносиоци, а сада је процес кренуо у супротном правцу - указао је Вукомановић.

Према његовим речима, деца имају лакшу клиничку слику, цурење носа, гребање у грлу их и немају температуру, али са таквом клиничком сликом они "сеју" вирус на околину.

Иако су случајеви тежих облика инфекције ковидом код деце ретки, на Институту за мајку и дете и у болници у Тиршовој хоспитализована су деца са компликацијама од ковида.

- Циљ је да ни једно дете не дође на интензивну негу због ковида, а за то је неопходна вакцинација - јасан је др Вукомановић.

Као основни разлог због којег се деца у Србији не вакцинишу, он истиче необавештеност родитеља.

- Морамо да радимо на освешћивању родитеља, јер ако остану неедуковани, на лошем смо путу у борби са корона вирусом - упорозио је.

Поручио је, дајући лични пример, да прележана болест није заштита и да сви они који су прележали вирус треба да се вакцинишу.

- Ова ''куга'' не може сама да прође, а доказ су земље где је вакцинисано 50, 60 одсто становништва, где је делта сој ипак пробио, јер се лакше шири, а да би се то спречило, треба да се повећа број вакцинисаних - поручио је Вукомановић.

БОНУС ВИДЕО - Српска фабрика вакцина

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)