ПРЕМИНУО ВОЈИСЛАВ ВОЈА ЈЕРИНИЋ: Одлазак једног од најбољих српских математичара

В. Митрић

16. 09. 2021. у 09:31

„ЦАРСТВУ небеском“ великим и чувеним српским, југословенским и лозничким математичарима, придружио се и професор математике лозничке Гимназије „Вук Караџић“ у пензији, Војислав Воја Јеринић (81), који је умро јуче у Лозници, у овдашњем насељу Клупцима, где је рођен, одрастао и провео читав живот, искључујући само студирање на Природно-математичком факултету и служење војног рока.

ПРЕМИНУО ВОЈИСЛАВ ВОЈА ЈЕРИНИЋ: Одлазак једног од најбољих српских математичара

Фото: Новости

Деценијама је његово име синоним за математику, коју је предавао читав радни век у чувеној лозничкој Гимназији, која је, уз њега, изнедрила велике математичаре од професора Милорада Бертолинија, Љубе Катића, Зорана Милановића, Недељка Неђе Матића и њихове генерације, до професора др Зорице Станимировић са ПМГу Београду у новије време до многих других.

Професор Воја, како су га једноставно звали ђаци, мирно, тихо, педагошки вешто и научно умесно да математика није никакав баук и да не пише џабе на Делфијском храму да не улазе они који не знају математику и музику. За професора Јеринића математика је била  много, много више од посла, струке, предмета. Живео је живот уз њу и уз увођење ђака у њене тајне, што им је ширило, како каже његов велики пријатељ и колега професор Влада Марковић, „не само знања из те велике науке, већ и све животне видике“.
- Поклонио је ђацима, практично, свој живот, учећи их на њему знан начин, на начин најбољих гимназијских професора у Србији за сва времена - каже мр Марковић.
У телеграму саучешћа поводом смрти професора Јеринића, градоначелник Лознице Видоје Петровић је написао:
- И по знању, умећу, части, поштењу, посвећености према ђацима, својој школи, математици и роду своме, својим најближим, име Ваше остаће упамћено за сва времена у Лозници, граду који сте задужили за сва времена. Тих, миран, сталожен, учтив, пријатан, отмен, професор Војсилав Николић ће недостајати граду у чију је „слику“ баш уложио себе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)