НА КОРАК ДО ЦРНОГ РЕКОРДА: Србија се са јучерашњих 7.723 инфицираних приближила максималном броју, од 1. децембра 2020.

И. К. - В. Ц. С.

15. 09. 2021. у 09:21

СА јучерашњих 7.723 новозаражених Србија се приближила неславном рекорду од 1. децембра прошле године, када је забележено 7.999 инфицираних вирусом корона за 24 сата.

НА КОРАК ДО ЦРНОГ РЕКОРДА: Србија се са јучерашњих 7.723 инфицираних приближила максималном броју, од 1. децембра 2020.

Фото И Маринковић

 Тако ће се испунити прогнозе епидемиолога и члана Кризног штаба др Предрага Кона, који очекује да ћемо у наредним данима престићи досадашњи рекордни број, јер, иако вакцина спречава развој тешке клиничке слике, она не може потпуно да заустави преношење вируса.

- Зато и имамо пораст броја новозаражених. Ипак, вакцинација је једина мера за сузбијање ковида, а о томе најбоље говори податак да је 90 одсто пацијената који су тренутно на болничком лечењу због ковида невакцинисано - каже др Кон за "Новости".

У последња 24 сата на вирус је тестирано 27.927 људи, у болницама је 3.211, на респираторима 156, а 26 је преминуло.

Фото: Танјуг/Тања Валић/Депоситпхотос

др Предраг Кон

Да је вакцинација једини начин за победу над пандемијом, по мишљењу Кона, доказе даје студија Америчког центра за контролу и превенцију болести која каже да је вероватноћа да невакцинисана особа умре од короне 11 пута већа у односу на вакцинисане. Такође, могућност да се невакцинисани зарази пет пута је већа у односу на вакцинисане, док је десет пута мања вероватноћа да се имунизовани разболе тако тешко да им је потребна хоспитализација.

- Осим прве дозе, која је кључна, важна је примена треће дозе, јер она може да успори пренос вируса у данима након вакцинације - каже др Кон.

И председник Вучић је позвао грађане на цепљење, јер, како каже, нема снажнијег оружја против пандемије.

- Правимо, израђујемо једну вакцину, правићемо другу. Вакцине ће се с временом мењати. Вакцинишите се, јер невакцинацијом угрожавамао здравље свих других - рекао је Вучић. - Имамо четири вакцине, имаћемо за месец дана и пету.

Вучић је додао како не зна када ће бити уведене ковид-пропуснице и које ће све мере бити донете.

- Не знам какве ћемо мере да доносимо, зато што морамо да живимо. Људи су сити свега, али није важно ни то шта људи мисле, јер није посао државе да се додворава људима када су у питању болест и здравље, већ да обезбеди да се најбезболније прође кроз пандемију и да обезбеди лечење. Важно је и како ћемо да сачувамо економију, јер све морамо да платимо, а из чега ако нам не ради ништа - рекао је Вучић.

Коментаришући могуће мере, др Кон је подсетио да је предлог како би требало да изгледају ковид-пропуснице Завод за јавно здравље Београда предочио надлежнима још пре пет месеци:

- Међутим, о њима се није расправљало доскора, јер су сматране неуставним. Сада је постигнут договор да су апсолутно неопходне. Није реч ни о чему спектакуларном, јер ми смо примену таквих мера, односно пропусница, имали и за све посетиоце "Егзита" или "Гуче".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)