БЕЗ ОГРАНИЧЕЊА ДО БУДИМПЕШТЕ И СКОПЉА: Очекује се да ће и вакцинисани морати у карантин

Ј. Субин

15. 09. 2021. у 07:33

У ЦРНУ Гору и Албанију од јуче не може да се уђе без ограничења. Потребан је један од докумената - потврда о ревакцинацији, позитиван ПЦР стар између 14 и 180 дана или негативан брзи антигенски тест.

БЕЗ ОГРАНИЧЕЊА ДО БУДИМПЕШТЕ И СКОПЉА: Очекује се да ће и вакцинисани морати у карантин

Фото: EPA PHOTO

Европска унија ставила је Србију у "црвену зону", због великог броја заражених короном, па је само питање момента када би државе ЕУ могле потпуно да забране улазак за наше држављне.

Како се туристичка сезона приводи крају, све очи су упрте у Грчку, Египат и Турску.

- Засада немамо информацију да ће доћи до промене услова за улазак српских држављана у Грчку, Египат и Турску - казала је Татјана Матић, министарка туризма. - Свака земља доноси нове мере у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом и у том смислу сви они који путују, треба да се информишу пред пут о актуелним условима за улазак.

Према њеним речима, рестриктивније мере су на снази у многим земљама, управо за оне грађане који нису вакцинисани.

- Нови услови за улазак у Црну Гору и Албанију дошли су пред крај сезоне - казао нам је Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. - Не зна се када ће Турска, Египат и Грчка нешто мењати. Свакако, више и нема неког интересовања за путовања. Али и ова одлука да се уведу неке мере смањиће број људи који ће отићи на одмор у Црну Гору или Албанију. За ове друге земље било би добро да остану отворене до краја месеца. Сезона се завршава и врло мало има резервација после 15. септембра.

У Мађарску се и даље може без икаквих услова за наше грађане. Потврде о вакцинацији, негативни PCR или антигенски тест потребан је и за улазак у Северну Македонију. Правила за одлазак у Турску и Египат засада су непромењена.

Стручњаци кажу да их не би зачудиле чак ни одлуке држава, да без обзира на вакцинацију и негативан PCR тест, буде обавезан и карантин.

ДИГИТАЛНИ СЕРТИФИКАТ

ДРЖАВЉАНИ Србије од 12. маја могу да преузму дигитални зелени сертификат. То је потврда о обављеној вакцинацији против вируса корона, али и резултатима тестирања. Дигитални сертификат, уз личне податаке, ЈМБГ и број пасоша, садржи и информацију да ли је неко вакцинисан и примљене дозе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)