ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - КЛУПКО МИРА ПОЧЕЛО ДА СЕ ОДМОТАВА: Порука председника Србије стиже на прве вашингтонске адресе

Пише Крис Спироу

20. 09. 2021. у 17:14

СРЕДА, 4. мај 1994. СТИГАО сам синоћ кући у Манчестер, Њу Хемпшир, уз изузетно топлу добродошлицу своје породице...

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - КЛУПКО МИРА ПОЧЕЛО ДА СЕ ОДМОТАВА: Порука председника Србије стиже на прве вашингтонске адресе

Џими Картер на Калемегдану, Фото Архива/ЕПА

Кратко сам се јутрос састао са својим адвокатом Бобом Бакусом и кренуо сам пут Бостона, да ухватим рани лет за Вашингтон. Договорио сам састанак са Џоом Трипијем и Марком Сквајером у њиховој канцеларији у Александрији, Вирџинија! Џо Трипи и Марк Сквајер, са својим партнером Стивом Мекмехоуном су тројица најбистријих политичких и пословних стратега савременог Вашингтона. Прошле године, 1993, Џо Трипи и Марк Сквајер су ми се придружили у раду на стратегији кампање Андреаса Папандреуа за премијера Грчке. Победили смо на тим изборима, иако је Папандреуов опонент, тадашњи премијер Константин Мицотакис, имао за саветнике Џејмса Карвила, Пола Бегалу и Мери Медлин. Карвил и Бегала били су Клинтонови највиши саветници 1992, а Медлинова је била директор кампање за реизбор Џорџа Буша 1992. године. Као што сам рекао, победили смо их и Папандреу је постао премијер!...

"Трипи, Мек Махоун и Сквајер" је фирма која упошљава неке од најоштријих политичких умова у престоници Америке, Вашингтону!... За 1.30 после подне имам заказан "стратешки ручак" са Џоом Трипијем и Марком Сквајером на којем ћемо покушати да смислимо стратегију која нам је потребна и да осмислимо приступ који ће омогућити да порука председника Милошевића стигне где треба...Ручак је дуго трајао. Разговарали смо о грађанском рату у Босни, о ратним зонама на Балкану и о поруци Слободана Милошевића. На крају смо се сложили да кренемо од два кључна човека: лидера већине у Сенату Сједињених Држава, сенатора Џорџа Мичела, и бившег председника Сједињених Држава, Џимија Картера, паралелним активностима.

Сва тројица познајемо Пет Саркоун, специјалну помоћницу, сенатора Џорџа Мичела из Мејна...

"Стив Мекмехоун, наш партнер, познаје Џодија Пауела, бившег секретарка за штампу председника Џимија Картера", рекао је Марк Сквајер. "Што га не замолимо да позове Џодија и да проба да вам закаже састанак са председником Картером", рекао је Џо Трипи. Вратили смо се у канцеларије. Одатле сам позвао Пет Саркоун у канцеларији сенатора Мичела... једног од најутицајнијих људи данас у Вашингтону...

ЏОРЏ Мичел никада није дозволио да му политичка моћ "удари у главу". Он је осећајан, хуманиста, али одлучан и врло поштован. Нас двојица се познајемо одавно, из времена када смо обојица радили у кампањи за избор сенатора Еда Маскија за председника. Када би свет имао још само десет политичара као што је Џорџ Мичел, ствари би стајале много боље!...Јавила се Пет Саркоун. "Крис, можете ли да дођете до канцеларије на Капитол Хилу сутра у 3.15 после подне и да се видите са сенатором Мичелом?"...Сада имам обезбеђен састанак са можда другим човеком у Вашингтону ових дана, после председника Клинтона. Лидер већине Сената Сједињених Држава. Поступак преношења поруке започињем прописно, и надам се, ефикасно. Хвала Богу!..

Позвао сам Џодија Пауела... Џоди Пауел био је, и још увек је, један од најближих пријатеља и сарадника председника Џимија Картера; један од најближих саветника и сарадника пре, током, и после председничког мандата Џимија Картера.

Објаснио сам Џодију Пауелу да сам се недавно у Београду састао са председником Југославије - Србије, Слободаном Милошевићем. "Председник Милошевић жели да сарађује са Сједињеним Државама на окончању грађанског рата и успостављању мира. Он чврсто верује да једино директан ангажман Америке у мировном процесу, који већ без резултата воде Европљани, може да доведе до краја непријатељстава. Морам да нађем начин да пренесем његову поруку људима у Америци који одлучују. Помозите, Џоди. Председник Картер је велики мировни стратег. Питајте да ли могу да га посетим и затражим његов савет, а по могућству и директан ангажман", рекао сам Џодију Пауелу.

Позив од Џодија Пауела уследио је тридесет пет минута касније. "Крис, имам добре вести за Вас. Људи у Картеровом мировном центру у Атланти су врло заинтересовани за Ваш предлог. Назваће Вас амбасадор Мерион Крикмор. Он је кључни саветник председника Картера по питањима решења криза", рекао је Џоди Пауел.

"Хвала, Џоди. Хвала Вам. Остаћемо у контакту", рекао сам са осмехом од два метра на лицу.

Четвртак,

5. мај 1994.

У 3.05 ПОСЛЕ подне био сам у канцеларији Џорџа Мичела. Пет Саркоун ме је поздравила загрљајем и са два пољупца, а ја њу загрљајем и са четири пољупца...

...Обавестио сам сенатора о петочасовном састанку који сам недавно имао са председником Србије Милошевићем. Рекао сам му да "председник Милошевић чврсто верује да једино директан ангажман Америке у мировном процесу који је већ започео може да доведе до окончања рата у Босни."

У свом стилу, сенатор Мичел је пажљиво слушао. "Крис, Ви знате да ја поштујем Ваш суд, али треба да знате да Милошевић није претерано популаран у овим крајевима", рекао је сенатор Мичел...

"Крис, Ви сте прави шампион у залагању за мир и правду. Ви такође знате да и ја Ваш суд поштујем, као и Вашу политичку мудрост. Ви, боље од већине људи, знате да ми не креирамо спољну политику. Но, имате важне поруку коју наши људи морају да чују. Позваћу ја Сендија Бергера и заказаћу Вам са њим састанак. Ви знате ко је Сенди Бергер. Он је саветник председника Клинтона за националну безбедност, одговоран за балканску политику", рекао је сенатор Мичел...

Подигао је слушалицу и некоме рекао:"Дајте ми Сендија Бергера". Толико сам чуо. Окренуо ми је леђа и обавио разговор. После пар минута пришао ми је са анђеоским изразом на лицу и рекао: "Крис, имате састанак са Сендијем Бергером у Белој кући сутра у два сата после подне.

Петак,

6. мај 1994.

У 10 САТИ сам се састао са Џоом Трипијем и Марком Сквајером у њиховој канцеларији. Џо Трипи ми је рекао да је Крејг Снајдерс јавио Стиву Мекмехоуну да ми пренесе да ће "Картерови људи врло ускоро позвати Криса Спироуа да му кажу да су му уговорили састанак са председником Картером".

Нас тројица смо до детаља претресли могућност добијања позитивне реакције Беле куће на директну сарадњу Америке у овом тренутку са Слободаном Милошевићем. Џо Трипи и Марк Сквајер упућени су у актуелно стање ствари у Вашингтону и добро повезани са вашингтонским апаратом који доноси одлуке.

"Крис, да Вам кажем, човече", рекао је Џо Трипи. "Наићи ћете на љубазан пријем од стране Сендија Бергера и његових људи, и гомилу оправдања зашто у овом тренутку не могу да се уплићу са Слободаном Милошевићем, Србима, у проблеме тог простора. Бела кућа има домаће проблеме, њиховом економском програму треба времена да покаже позитиван резултат. Последња ствар која им сада треба је да се упусте у југословенску збрку. То је њихов став у овом тренутку. Али, ако посејете семе и наставите да га заливате, на крају ћете имати резултат. Покрените Ви то, шефе", рекао је Трипи.

"Крис, познато ми је да постоји жустра активност на Хилу (Капитол Хил, седиште Конгреса САД - прим. прев.) међу разним етничким групама који дају велике прилоге политичким кампањама. Давали су и неким демократама, али већина новца иде републиканцима. Хрвати, Албанци, босански муслимани па чак и косовски Албанци направили су значајне пробоје овде. Да не помињемо турски лоби и њихову позадинску подршку лидерима босанских муслимана. Једино недостају Срби!", рекао је Марк Сквајер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)