СПРЕМНИ ДА УВЕК СЛУЖЕ СРБИЈИ: У Београду данас промоција нове генерације официра наше војске

Р. ДРАГОВИЋ

11. 09. 2021. у 06:55

ВОЂЕНИ девизом београдске Војне академије да је част највећа имовина, потпоручници Петар Илић, Милан Ашћерић и Стефан Живковић искорачиће из својих ешелона пред Домом Народне скупштине и војнички гласно узвикнути "Служимо Србији!".

СПРЕМНИ ДА УВЕК СЛУЖЕ СРБИЈИ: У Београду данас промоција нове генерације официра наше војске

Фото В. Данилов

Њих тројица најбољи су кадети 141. и 142. класе Војне академије, која ће у присуству највишег државног и војног руководства данас бити свечано промовисана на церемонији у центру Београда.

Прве официрске еполете у свечаном дефилеу данас ће поносно показати укупно 139 кадета и кадеткиња: њих 121 са Војне академије и 18 младића и девојака из 7. класе Медицинског факултета ВМА, на којем је најуспешнији кадет Тијана Станојковић. Сви они учествоваће у војном дефилеу, који ће уз звуке "Марша на Дрину" и налете авиона бити одржан на централним улицама Београда. Потпоручници који су убележили најбољи просек оцена добиће пиштоље са посветом.

Најмлађе официре, како кажу, очекује догађај за памћење, али и жал за временом проведеним у војним школама.

- Били смо као породица, увек једни уз друге, и када је лепо и кад је тешко. Пријатељство створено на Војној академији је за цео живот. Војни позив сам одабрао из љубави према Србији и војсци. И нисам се покајао - каже потпоручник Милан Ашћерић, најбољи кадет вида Копнене војске, смера пешадије, који је ређао успехе током школовања и крунисао их просеком 9,50.

Његов колега Петар Илић, први је у рангу вида Ратно ваздухопловство и ПВО, дипломирао је са просечном оценом 9,66.

- Као дете гледао сам авионе који прелећу моје родно место Поповац, код Ниша. Сањао сам тада да ћу и сам да летим. И ето, сан ми се на најбољи начин остварио - прича Илић.

Овај млади пилот претходно је завршио Војну гимназију, где је био најбољи ученик 40. класе.

- Поносан сам што сам увек на располагању својој отаџбини, а то је посебна част. Охрабрен другарством стеченим на Војној академији, једва чекам прве официрске дужности - не крије усхићење ни Стефан Живковић, Нишлија, најбољи на студијском програму логистика одбране, са просечном оценом 9,16.

Раме уз раме са колегама корачаће и Тијана Станојковић из Врања. Она је са просеком оцена од чак 9,96 најбољи кадет Медицинског факултета ВМА.

- Хвала дивним професорима, који су ми својим знањем и искуством отворили видике. Надам се да ћу и сама својим радом допринети угледу који ВМА има у Србији и у иностранству - каже Тијана, којом се са разлогом поноси њен родни град, али и цела класа.

ПОТПОРУЧНИЦИ Најбољи ће добити пиштоље са посветом, Фото МО

ЕПОЛЕТЕ И ЗА ОФИЦИРЕ ИЗ БиХ

ШКОЛОВАЊЕ на Војној академији завршава и седам кадета из Оружаних снага БиХ. Они ће данас пред Домом Народне скупштине примити и честитке министра одбране БиХ Сифета Поџића, који је јуче допутовао у посету Србији.

Министар одбране Србије Небојша Стефановић наглашава значај заједничког рада на унапређењу сарадње Србије и БиХ:

- Сарадња у области одбране бележи позитиван тренд, али има простора за њено унапређење. Један од начина је и прва заједничка вежба наших војски, у октобру на Мањачи.

Министар Поџић захвалио се Министарству одбране Србије што помаже БиХ у школовању официра и кроз друге видове сарадње:

- Задовољство и част нам је да ћемо добити седам нових официра школованих на Војној академији у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)