КАФЕЏИЈЕ ПОДРЖАВАЈУ УВОЂЕЊЕ ПРОПУСНИЦА: Угоститељи и ивент индустрија једино се противе затварању

И. К. - Ј. Су.

11. 09. 2021. у 07:03

БРОЈ нових заражених вирусом корона драстично расте и јуче је премашио 6.000. Ковид је потврђен код тачно 6.089 особа, а од последица ове болести преминуло је, нажалост, 25 оболелих.

КАФЕЏИЈЕ ПОДРЖАВАЈУ УВОЂЕЊЕ ПРОПУСНИЦА: Угоститељи и ивент индустрија једино се противе затварању

Фото М. Анђела

Знатно је више хоспитализованих, због чега се свакодневно повећавају ковид-капацитети и болнице из редовног система рада прелазе у ковид-режим. У ковид-болницама се лечи 2.502, од којих је у најтежем стању, на респиратору, 128 оболелих. У последња 24 часа на ковид су тестиране 22.824 особе.

Како број заражених, хоспитализованих и преминулих расте из дана у дан, Кризни штаб је за данас у 14 часова заказао хитну седницу. Чланови медицинског дела Штаба већ су тражили увођење ковид-пропусница за улазак у ресторане, кафиће, хотеле, на велике догађаје. Њихов захтев у старту је одбијен као неуставан, али су се после чула тумачења да би се та мера ипак могла увести у условима проглашене пандемије. И премијерка је рекла да очекује да лекари из Штаба поново предложе ту меру, а поједини чланови најавили су увођење пропусница као готову ствар. То би могло да се догоди већ данас, на седници, али и да се уведу још неке рестрикције, попут смањења максималног броја људи на прославама. Сада је максимум 500 особа на свадби или неком другом слављу.

У Удружењу "Ивент индустрија Србије", уверени су да неће бити озбиљнијих рестрикција. Тврде и да немају ништа против увођења ковид-пропусница.

- Досадашња ограничења у борби против короне показала су се неефикасна, а узрокоју економску штету и зато се рестрикције које ограничавају рад напуштају у већини земаља Европе и света - кажу у овом удружењу.

- Уколико је потребно, поштоваћемо увођење ковид-пропусница и сматрамо да је то можда најбоље решење у овом тренутку. Ми морамо да наставимо да живимо и зарађујемо, другог нема, упркос пандемији. Уосталом, наша сезона трајаће још месец и по дана и не видим да ће забрана свадби и других весеља спречити даље ширење вируса, јер упоредо се одржавају и бројне утакмице, концерти...

Фото ЕПА

Ковид-пропуснице и вакцинацију апсолутно подржавају и у Пословном удружењу хотелијера и ресторатера Србије (ХОРЕС).

- Ми смо против затварања и ограничавања радног времена, али смо за апсолутно поштовање здравствено-хигијенских мера које су прописане - каже Георги Генов, директор ХОРЕС-а.

- Свако ко је вакцинисан требало би да може нормално да функционише, а не можемо да бринемо о онима који нису.

КРАГУЈЕВАЦ ИСПРЕД НОВОГ САДА И НИША

ОД 6.089 нових случајева заразе короном, у Београду је сваки четврти - 1.521! Крагујевац је избио на друго место, са 285 позитивних, па су уведене и додатне рестриктивне мере. У Нишу је 280 позитивних, у Новом Саду 273, у Ваљеву 153 и у Краљеву 144. У Ужицу је откривено 119 новооболелих, у Новом Пазару 108, а у Чачку 105. Шабац бележи 92 нова случаја, Јагодина 89, Врање 86, а Лесковац 84.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)