КОВИД ПОМЕРА ПУТОВАЊА: Министарство просвете послало школама допис о екскурзијама

Љ. Б.

08. 09. 2021. у 15:42

ПОВЕЋАЊЕ броја заражених вирусом корона одразило се и на образовни систем, па у неким градовима појединачна одељења прелазе на онлајн наставу, јер је заражено двоје или више ученика.

КОВИД ПОМЕРА ПУТОВАЊА: Министарство просвете послало школама допис о екскурзијама

Фото Н. Живановић

Истовремено, Министарство просвете упутило је школама допис о организовању екскурзија и наставе у природи у коме је наведено да путовање може да се организује само ако су и школа и средина у коју се путује у зеленој зони, а то значи да се у тој школи настава одвија нормално.

Према упутству, директори школа треба да се обрате надлежним заводима за јавно здравље непосредно пред пут, а најраније седам дана и провере да школа и локација наставе у природи, излета или екскурзије нису у црвеној зони.

Истовремено, на организацију екскурзија у школама различито гледају. Поједини директори планирају да децу воде, како би "одрадили" путовање које је плаћено још 2019. године. Неке њихове колеге, међутим, сматрају да је здравствена ситуација нестабилна, па ученици неће нигде путовати. У појединим београдским школама настава у природи већ је отказана у претходним данима, и пре инструкције Министарства просвете.

Услед погоршања епидемиолошке ситуације, поједина одељења "испадају" из система због заражених короном. Тако су у Расинском округу на онлајн наставу прешла поједина одељења у трстеничкој и крушевачкој гимназији, у ОШ "Свети Сава" и ОШ "Миодраг Чајетинац Чајка" у Трстенику и у крушевачкој медицинској школи.

Готово да нема веће школе у којој бар један наставник или ученик нису заражени. А када су два ђака из истог одељења позитивна на корону, онда то одељење прелази на онлајн модел док се епидемиолошка ситуација не смири. Ако дете има зараженог члана породице, треба да остане у изолацији. 

КОМБИНОВАНО

КОМБИНОВАНИ модел наставе примењује се у 17 општина и градова, од чега је у њих 15 настава 1. септембра почела по овом режиму, а у понедељак су из зелене у наранџасту зону пребачене и средње школе у Крагујевцу и Старом Градишту. У петак ће бити нова процена стања у школама, па би још неке могле да пређу у црвену зону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)