ВАНРЕДНА КОНТРОЛА ФАБРИКА: Инспекција контролисала загађиваче

Е. Р.

02. 09. 2021. у 16:08

Републички инспектори су од 27. до 31. августа спровели ванредне контроле у 10 привредних субјеката како би проверили да ли је прекорачен дозвољени ниво загађујућих материја, изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и додала да они настављају да раде појачаним интензитетом.

ВАНРЕДНА КОНТРОЛА ФАБРИКА: Инспекција контролисала загађиваче

Фото: Г.Шљивић

У складу са Законом о заштити ваздуха, контролом су установљене неправилности само у циглани ''Фантини Сцианатико" у Михајловцу, које су проузроковане недовољним улагањем у опрему, саопштило је Министарство.

Министарка Вујовић затражила је од свих привредних субјеката да у најкраћем року ускладе своје пословање са свим стандардима заштите животне средине, јер је, како је истакла, то у интересу и привреде и грађана.

-Већ сам апеловала на компаније, и већина њих сада поштује и има свест о заштити животне средине, тако што одржава опрему која смањује емисије загађујућих материја у ваздуху, редовно ради ремонт, а неке чак улажу и у нову опрему, навела је Вујовић.

Током контроле компаније ''Еликсир Зорка - Минерална ђубрива" из Шапца, која већ успешно спроводи пројекат за унапређење пречишћавања гасова, инспектори су утврдили да је емисија загађења у дозвољеним границама, стоји у саопштењу.

У компанијама "Лафарж БФЦ" из Беочина, "Зорка керамика", "Вукоцем", "Аксинта" и "Облак интернационал" из Шапца, Ваљаоници бакра из Севојна, Циглани ИГМ Младост из Лесковца, такође, нису уочене неправилности.

Министарка подсећа да су од недавно у надлежности Републичке инспекције за заштиту животне средине и постројења за сагоревање, чија је снага мања од 50 кWтх, што је установљено новим изменама Уредбе о граничним вредностима емисија загађујућих материја.

Будући да се велики број притужби грађана односи на мале загађиваче, Вујовић наводи да су Уредбом су и они обухваћени, тако да ће и њихови процеси рада бити предмет контроле.

Вујовић је истакла да ресорно министарство улаже велике напоре како би се, кроз усклађивање прописа и различите пројекте ефикасније решавао тај проблем.

- Квалитет ваздуха је апсолутни приоритет, и зато настављамо да радимо још брже, како би генерацијама које долазе обезбедили чистију будућност - навела је Вујовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)