ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ТРЕЋУ ДОЗУ: Ево која је вакцина најтраженија!

Novosti online

27. 08. 2021. у 16:09

ТРЕЋУ дозу вакцине у Србији до 26.августа примило је 100.577 грађана, преносе медије.

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ТРЕЋУ ДОЗУ: Ево која је вакцина најтраженија!

Фото: Град Вршац

Синофарм вакцину примило је 63.827 особа, затим следи Фајзер, коју је за трећу дозу узело 35.393 грађана Србије. Укупно 1.331 особа примила је као трећу дозу вакцину Спутњик Ве, а АстраЗенеку као трећу дозу до сада примило 26 грађана.

Да подсетимо, вакцинација трећом дозом почела је 17.августа, а како кажу директори домова здравља, интересовање за бустер дозу је велико.

Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, недавни је у разговору за медије разрешио све недоумице, објашњавајући како да одаберете праву вакцину. Како је тада појаснио, доктор на пункту је у обавези да одговори на сва питања оног који је дошао да прими вакцину, а Министарство здравља је заузело став о „слободном избору“ јер жели да испоштује грађане да бирају и трећу вакцину, као прву, уз назнаку да саслушају савет лекара на пункту.

- Добро би било да сви сачекају од еУправе поруку, да се јаве јер је истекло шест месеци од друге дозе, и тек онда да оду до најближег дома здравља. Заузет је став, да не мора да се прими трећа доза тамо где су примљене прва и друга. Разлог је комфор који желимо да приуштимо одговорним грађанима, који су показали и личну и колективну одговорност тако што су се вакцинисали и ревакцинисали. Што се тиче одабира треће дозе, министар здравља је оформио радну групу прошлог четвртка, која је ту да сагледа и размотри све аспекте и још боље грађанима објасни све о давању треће дозе. Та радна група је све анализирала и ми смо омогућили грађанима да већ од уторка примају трећу дозу. Што се тиче самог одабира, значи савет је био на почетку да то буде мРНК или Фајзер вакцина, међутим могу се одабрати све четири вакцине које је наша Агенција за лекове регистровала и одобрила - објашњава др Ђерлек.

О трећој дози говорила је недавно за медије и доц.др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" која је разјаснила све недоумице у вези са трећом дозом. Да ли треба отићи код свог изабраног лекара или је довољно поразговарати са доктором на вакциналном пункту, да ли је безбедно да грађани сами бирају коју ће трећу дозу, или је ипак боље да се пре тога посаветују са својим лекаром…

- Нема потребе ићи код изабраног лекара. Лекар на вакциналном пункту ће вам пружити одговоре на питања пре примања треће дозе вакцине. Ви сте се већ вакцинисали са две дозе. После друге дозе је прошло шест месеци. И даље смо у епидемијском таласу, појављују се нове модификације вируса и помоћ треце дозе вакцине је веома пожељна. Одлуку о врсти вакцине која ће бити примењена као трећа доза доноси особа која се вакцинише, али је пре самог спровођења вакцинације неопходна консултација са лекаром на вакциналном пункту, који након сагледавања присуства контриндикација за имунизацију може дати препоруку. Особа која прима трећу дозу, вакцинисана је вец два пута истом вакцином, па се исти принцип и вакцинација истом вакцином очекује и сада. Најзначајнија је нова доза која треба да повећа заштиту вакцинисане особе. Није важна врста вакцине. Такође, уколико неко жели да промени врсту вакцине и то је могуће. Свакако, разговор са лекаром на вакциналном пункту биће доступан, а особа може да одлучи, да ли ће као трећу дозу одабрати неку другу вакцину - објаснила је др Јовановић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)