"КОВИД-ПАСОШИ" ДИЖУ КОЛЕКТИВНИ ИМУНИТЕТ: Иако је на Кризном штабу одбачена идеја о пропусницама, страна искуства показују да дају резултате

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

26. 08. 2021. у 08:00

КОВИД-пропуснице, за чије увођење су били сви у медицинском делу Кризног штаба, на последњој седници овог тела, у уторак, одложене су у архиву.

КОВИД-ПАСОШИ ДИЖУ КОЛЕКТИВНИ ИМУНИТЕТ: Иако је на Кризном штабу одбачена идеја о пропусницама, страна искуства показују да дају резултате

У многим земљама у ресторане, установе и јавни превоз не може се без пропуснице / Фото ЕПА

Ни у ресторанима, ни на другим местима, бар засад, неће се разврставати вакцинисани и невакцинисани. Иако је то мера за којом су у борби са пандемијом посегле многе земље - од Француске, Немачке и Италије, до оних у нашем окружењу као што су Северна Македонија и Црна Гора - у Србији се "ковид-пасоши" неће уводити због процене, која је изнета пред лекаре у Кризном штабу, да би то било противуставно.

У медицинском делу Кризног штаба, који већ дуже инсистира на увођењу ковид-пропусница, нису очекивали да ће њихов предлог проћи "глатко", али ни да ће бити склоњен са дневног реда. Јер после става да би оне биле неуставне, за дискусију није остало места. Лекарима је нејасно да ли је то и дефинитивно "не" пропусницама, или је ова потенцијална противепидемијска мера, само пролонгирана.

- Не знам да ли ће та идеја о ковид-пропусницама бити одбачена. Ту су правници, то није моја струка, једноставно не знам - каже др Предраг Кон, епидемилог и члан Кризног штаба.

Заговорници увођења ковид-пропуснице, којом би се потврђивало да је њен власник вакцинисан или да има антитела после прележаног ковида, разрађивали су овај предлог у више равни. Од почетних приговора да то у пракси не може да се примени, јер између осталог немамо апликацију за очитавање, дошло се до прихватљивог решења да пропуснице контролишу ковид-редари. Према важећим противепидемијским мерама њих би морао да има сваки ресторан, тржни центар или организатор јавног окупљања.

- Није то наш изум, та пракса се успешно спроводи у многим земљама, па иако немамо илузија да се нико ко није вакцинисан не би "провукао" на места за која би ковид-пропусница била услов, сигурни смо да би то значајно спречило ширење инфекције - речено је у среду "Новостима" из медицинског дела Кризног штаба. - Инспекције које контролишу спровођење противепидемијских мера могле би да проверавају и поштовање ове, а држава би требало да санкционише кршење, значи да постојећим санкцијама придода још једну и одреди износ.

У Француској је, рецимо, за правна лица запрећена казна до 45.000 евра ако не поштују одлуку владе о обавезним ковид-пропусницама. У Северној Македонији је за појединца који би се невакцинисан "провукао" међу заштићене, рецимо у ресторан, предвиђена је казна од 250 евра.

У све већем броју земаља ковид-пропуснице, које се код нас избегавају јер би биле "дискриминишуће", став је јавног здравства да су оне заправо "двослојна заштитна маска": с једне стране спречавају пренос вируса, а с друге мотивишу људе на вакцинацију. Иако фактички и у земљама које имају ову меру пропусница може да се добије и на брзи антигенски тест, то и није баш комфорно, јер је лимитирано време важења теста. У Француској је рецимо то 72, а у Италији 48 сати. Уз чињеницу да све више земаља престаје са праксом бесплатног тестирања, што је најавила и Словенија, и да невакцинисанима то ствара додатне трошкове, ковид-пропуснице су се у земљама које их имају показале и као добар мотивишући фактор за вакцинацију. Наиме, како се захуктава нови талас ковида, у многим земљама постаје јасно да ће "нормалан живот" у време пандемије бити могућ само уз вакцинацију. У то ће се ускоро, иако су већ навикнути на ковид-пропуснице, додатно уверити Италијани, jер од 1. септембра без "грин паса" неће моћи ни у једно јавно превозно средство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)