НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА МЕТЕОРОЛОГА ЂУРИЋА: Какво нас време очекује до краја августа и током првих дана септембра?

Новости онлајн

25. 08. 2021. у 16:07

ДАНАШЊИ дан протиче у знаку правог јесењег времена.

НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА МЕТЕОРОЛОГА ЂУРИЋА: Какво нас време очекује до краја августа и током првих дана септембра?

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

Преовлдава облачно и кишовито, уз температуре око 15°Ц, а нешто топлије са температурама око 25°Ц је на југу и истоку Србије, а у тим пределима има и локалних пљускова са грмљавином. И док је у Београду данас дан као усред октобра, уз кишу и јесењих 15°Ц, пре само два дана дана мерено је врелих 35°Ц, наводи метеоролог Ђорђе Ђурић у својој најновијој временској прогнози.

Како каже, овакво време нам је стигло са Јадранског мора: 

- Овај облачни систем са падавинама стигао нам је са Јадранског мора, тј. са југозапада. У току претходне ноћи снажан облачни систем обрушио се са средњег и јужног дела Јадрана на Далмацију, Херцеговину и Црну Гору и прекинуо у овим пределима вишемесечну сушу, а донео је снажне грмљавинске олује и обилне пљускове, које су условиле бујице на улицама Дубровника, Будве, Херцег Новог и другим приморским пределима. Ова киша условиће и гашење многих шумских пожара у овим пределима. Након краткотрајног смиривања времена, нови талас нестабилности захватиће поменуту област, тако да се до краја седмице и у области Јадрана и црногорског приморја очекује веома променљиво и кишовито, уз услове и за грмљавинске олује и обилније падавине.

- Четвртак ће северној половини Србије и Београду донети знатно више сунца и топлије време, док се у осталим пределима очекује променљиво облачно, уз кишу, понегде и локалне пљускове са грмљавином. Након јутарњих 11 до 17°Ц, у Београду 14°Ц, максимална температура од 23 до 27°Ц, у Београду до 25°Ц.

- Већ у петак у току јутра север Србије захватиће продор хладног фронта са кишом, пљусковима и грмљавином, уз јак северозападни ветар и продор веома свеже ваздушне масе. Овај хладни фронт премештаће се током дана према централним пределима Србије, а једино ће на југу и истоку током целог дана остатати сунчано и топло. Максимална температура од 18°Ц на северу до 30°Ц на истоку и југоистоку Србије, у Београду до 20°Ц. Хладни фронт после подне и пред крај дана стићи ће и до југоистока Србије, али у виду скретања јужног ветра на јак северозападни.

Временска прогноза за викенд

За викенд у већем делу Србије под утицајем циклона са Јадранског мора биће умерено до претежно облачно са кишом, пљусковима и грмљавином, нарочито на северу и западу Србије, уз релативно свеже време, док ће на југу и истоку бити топлије и знатно сунчаније. Максимална температура на северу и западу Србије биће од 17 до 23°Ц, а на југу и истоку Србије од 25 до 29°Ц. Секундарни циклон у Јадранском мору настаће као последица примарног циклона изнад централне Европе.

- У понедељак стабилизација времена и пораст температура, па би током већег дела следеће седмице било знатно сунчаније и топлије, уз повратак пријатних летњих температура, али би јутра била релативно свежа. Око 1. септембра било би услова за једно мање пролазно наоблачење са краткотрајним падавинама - закључује Ђурић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)