СВАКА КОМБИНАЦИЈА ВАКЦИНА ЈЕ БЕЗБЕДНА: Имунизованим грађанима почела да стижу упутства о трећој дози цепива

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

21. 08. 2021. у 09:07

ТРЕЋУ дозу антиковид-вакцине, само на Београдском сајму, за три дана примило је готово 1.000 људи, а већина се, ипак, вакцинише у домовима здравља.

СВАКА КОМБИНАЦИЈА ВАКЦИНА ЈЕ БЕЗБЕДНА: Имунизованим грађанима почела да стижу упутства о трећој дози цепива

Фото И. Маринковић

По редоследу којим су први пут вакцинисани грађанима стижу поруке е-управе независно да ли су међу пет угрожених категорија, којима је препоручена бустер доза, и сами одлучују које ће цепиво да приме.

Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад и чланица Кризног штаба, потврдила је у петак да истраживања показују да су све комбинације вакцина безбедне, али ће њен лични избор бити трећа доза истог произвођача као и прве две. Изузетак је руски "спутњик", код кога се као трећа доза прима исто цепиво које је примљено као прва доза.

Министарка је међу грађанима који су већ добили СМС поруку пошто је прошло 180 дана од друге дозе, и трећу ће, како је најавила, примити најкасније у суботу.

- Трећа доза потребна је да бисмо стимулисали и ојачали имунитет, а то су потврдила и истраживања - рекла је Дарија Кисић Тепавчевић. - Уколико се обухват вакцинацијом значајно не повећа, можемо очекивати већи број оболелих.

Пораст је већ видан. Данима смо око на 1.500 новозаражених. У петак је инфекција потврђена код 1.592, док је од последица ковида преминуло седморо.

Доктор Маријан Ивануша, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији, оценио је да је ситуација у Србији врло озбиљна:

- Можемо очекивати више од 3.000 новооболелих на дневном нивоу већ следеће недеље, а онда та бројка може још да порасте - каже Ивануша. - Ситуација ће се погоршавати из дана у дан. Повећаваће се број оболелих на дневном нивоу, али и број хоспитализованих и број преминулих од последица ковида 19. Видећемо те слике које смо гледали раније током другог и трећег таласа. Делта сој се врло брзо шири и због тога је важно да се људи вакцинишу. Охрабрујуће је да у земљама са високим процентом вакцинисаних има знатно мање тешких случајева и преминулих.

Заинтересованих за имунизацију сада нема много. Докторка Тијана Матић са пункта на Београдском сајму каже да је ту трећу дозу у четвртак примило између 400 и 500 грађана, дан раније између 200 и 300, док је прошле седмице првих и других доза укупно дато између 200 и 400.

СПРЕМАН ПЛАН КОВИД КАПАЦИТЕТА

БРОЈ хоспитализованих у четири ковид-центра приближава се 1.000, па се у Министарству здравља већ прави план за ширење ковид капацитета. Циљ је да се овога пута што више установа задржи ван ковид-система. Поново би у ланац ковида први, кад за то буде потребе, могао да уђе КБЦ "Бежанијска коса". Сада је у болесничким постељама укупно 925 ковид пацијената, од којих 29 на респиратору, а почетком овог месеца било их је мање од 500.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)