ДОБРО ЈЕ КОМБИНОВАТИ ВАКЦИНЕ, ЈА ЕКСПЕРИМЕНТИШЕМ: Доктор Шеклер открио која комбинација цепива за трећу дозу је најефикаснија

Танјуг

19. 08. 2021. у 10:08

ВИРУСОЛОГ и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер изјавио је јутрос до досадашња истраживања у свету показују да су, када је реч о трећој дози вакцине против корона вируса, поједине комбинације различитих вакцина показале добре резултате, као и да и сам експрементише са дозама.

ДОБРО ЈЕ КОМБИНОВАТИ ВАКЦИНЕ, ЈА ЕКСПЕРИМЕНТИШЕМ: Доктор Шеклер открио која комбинација цепива за трећу дозу је најефикаснија

Фото: Принтсцреен/РТС

- На ову тему има доста података из Турске где су људима давани Синоварк, кинеска инактивисана вакцина, али са нешто слабијим параметрима од Синофарма. Код великог броја људи су коришћене две дозе ове вакцине и једна доза Фајзера што се показало као добра комбинација - рекао је он за ТВ Пинк.

Према његовим речима, и једна кинеска публикација је показала да две инактивисане кинеске вакцине у комнинацији са једном дозом Фајзерове вакцине, дају сасвим пристојну заштиту.

Навео је и да су аргентински научници комбиновали две дозе Синофарма са једним Спутњиком што је, такође, дало добре резултате.

Шеклер је истакао да је решио да и сам, са пријатељима, већином лекарима, спроведе експеремент како би и имао резултате неког испитивања на које може да се ослони.

- Испробаћу прво на себи. Јуче сам, после две кинеске, као трећу дозу примио Спутњика, неколико доктора пријатеља ће такође примити разне комбинације па ћемо након неколико недеља када урадимо анализе крви видети шта смо добили - објаснио је Шеклер.

Он је изјавио да му је непојмљиво да здравствени радници неће да се вакцинишу и да би он од њих тражио да сви који неће да се вакцинишу тај свој став објасне на научни начин.

Када је реч о слабом одзиву младих на вакцинацију предлозио је да се и код нас примене неке идеје из Велике Британије које су тамо дале добре резултате.

- Требало би испред ноћних клубова, стадиона и других места где се скупљају млади поставити пунктове за вакцинацију, а претходно донети одлуку да на таква места могу да уђу само они који су вакцинисани, прележали ковид или се тестирали. На тим пунктовима они би могли бесплатно да ураде брзи антигенски тест, а заузврат би требало само да се вакцинишу - рекао је Миланко Шеклер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)