СТИЖЕ И ОТОПЉЕЊЕ И ЗАХЛАЂЕЊЕ: Најновија временска прогноза Марка Чубрило - ево какви нас обрти очекују

Новости онлајн

19. 08. 2021. у 11:55

У ТОКУ ноћи ка четвртку било је претежно ведро и врло свеже, тако да се данас ујутру очекује минимум бити од 10 до 16 степени у низијама, док ће на планинама бити од 4 до 10 степени Целзијуса.

СТИЖЕ И ОТОПЉЕЊЕ И ЗАХЛАЂЕЊЕ: Најновија временска прогноза Марка Чубрило - ево какви нас обрти очекују

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Јутро ће топло бити само уз обалу мора, саопштио је Марко Чубрило.

Током дана претежно сунчано, понегде уз умерену облачност, али не и топло уз дневни максимум од 24 до 29 степени Целзијуса, што је и даље мало испод просека за овај део године. На југу топлије уз максимум око 33 степена Целзијсуа.

Фото: РХМЗ

Од петка до недеље већина модела, укључујући и ЕЦМWФ симулира постепено, умерено отопљење тако да би се за викенд максимуми кретали од 27 до 31 степен Целзијуса што је у оквирима просека. Ноћи би и даље углавном биле пријатне уз минимуме од 13 до 18 степени Целзијуса. ГФС је за сада једини који за сада има брзо отопљење и подиже максимуме и преко 35 степени Целзијуса.

Разлика у симулацијама лежи у другачијем лоцирању центра антициклона који ће тих дана доминирати временом над нама. Већина модела све до понедељка центар тог антициклона лоцира мало запдније од нас и тиме нас задржава на његовој, свежијој, источној периферији, док га ГФС центар ситуира прво тачно над нас, а затим мало источније што по његовој западној периферји повлачи веома топао ваздух.

Највероватније је да је "истина" негде између и да ће отопљење бити мало јаче него што то тренутно већина модела види, а знатно блаже него што то показује оперативни ГФС, јер су му ансмабле чланови знатно блажи, објашњава Чубрило.

Дугорочна прогноза

Око 22. августа би се над западном Европом требао развијати циклон који би преко средишње Европе ка Алпима полако пружао свој хладан фронт. Испред фронта преко нашег дела Европе би јачало топло струјање те би у уторак на истоку и југу било врло топло уз максимуме од 33 до 38 степени Целзијуса.

Опет, већина модела, укључујући и ЕЦМWФ на западу региона већ у уторак симулира освежење уз грмљавинске пљускове које би се затим средином и у другом делу следеће недеље приширило над остале пределе условљавајућу локалне пљускове и јаче освежење, док оперативни ГФС има сличну, али спорију синоптику и све до око 27. августа највећи део региона држу у топлом сектору.

Наредних дана ћемо видети која симулација ће преовладати, глобални простор Атлантика је у последњих 5-6 јако сложена слагалица, тренутно су активна три трропска система од којих је један јуче прешао на копно САД и постао пост-тропски, други се налази над Карибима, док је трећи, који је и најважинији за развој синоптике над нама тренутно близу Бермудских острва.

Овај систем је од почетка јако лоше симулиран на готово свим моделима, ни један га заправо и није симулирао он је настао изненада пра два дана, а и даље постоји јако велика разлика и симулацијама модела шта ће са тим системом бити. Неки (попут ГФС-а) га за 2-3 дана шаљу довољно на север да уђе у зону западних ветрова где ће се трансформисати у вантропски систем и на крају око 26. августа доћи до западних обала Британије, док неки неки (попут ЕЦМWФ) за дан или два симулирају распад овог система или његово слабљење.

Свакако он неће директно утицати на време над нама, али ће утицати на општу синоптику.

Сви који жељно чекају барем ублажавање ове суше треба да се надају да су симулације већине модела за после 25. августа тачне, а сви којима је доста врућине овог лета нека се надају да ГФС није тачан у својој процени да као и често до сада претерује са екстремима, били они топли или хладни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)