СТИЖЕ ХЛАДНИ ФРОНТ СА СЕВЕРА: Најновија прогноза Ђорђа Ђурића - у појединим местима могући пљускови са грмљавином

Новости онлајн

16. 08. 2021. у 12:17

ИЗУЗЕТНО високе температуре у Србији очекују се још дана, а онда би од сутра, тачније од уторка и среде требало да време буде знатно свежије, чак и за 10 степени.

СТИЖЕ ХЛАДНИ ФРОНТ СА СЕВЕРА: Најновија прогноза Ђорђа Ђурића - у појединим местима могући пљускови са грмљавином

Фото: А. Станковић

Како је на свом Фејсбук профилу објавио метеоролог Ђорђе Ђурић, Србије ће и данас бити под утицајем веома топле ваздушне масе са севера Африке, која у склопу југозападног висинског струјања пристиже до нашег подручја.

- Данашњи дан биће још топлији и максимална температура биће од 35 до 39°Ц, у Београду до 37°Ц. Срећом, Србија и наше подручје налазили су се претходних дана рубном антициклона, чији је центар био над севером Тунисом и Сицилијом, па су забележене рекордне и никад мерене температуре од 49°Ц, док је јуче на југу Шпаније температура достигла 47°Ц. Иако је ово лето у Србији веома топло, ни у једном тренутку није претила опасност да буду оборен досадашњи апсолутни годишњи максимуми - написао је метеоролог Ђурић.

Време током недеље

- Истовремено, изнад севера и северозапада Европе премешта се циклон, а у склопу њега и хладни фронт. Овај хладни фронт приближице се северозападу и северу Србије пред крај дана, па ће понегде бити услова за предфронталне нестабилности и локалне пљускове са грмљавином. Ипак, главна промена очекује се у ноћи између понедељка и уторка, али и у уторак. Тада ће се преко Србије премештати напоменути хладни фронт са севера. Он ће на свом путу донети да ветар јужних праваца буде у скретању на јак северозападни, који ће по продору хладног фронта понегде краткотрајно имати олујне ударе. Очекује се и значајнији продор осетно свежије ваздушне масе са севера, па ће хладни фронт прекинути и актуелни топлотни талас - додао је метеоролог.

Како је Ђурић навео, као и претходних неколико пута хладни фронт неће бити значајно изражен у виду падавина, тако да се уз повећање облачности тек понегде очекују пљускови са грмљавином и краткотрајне грмљавинске непогоде и олује.

- Максимална температура у уторак биће од 24°Ц на северозападу Србије до 36°Ц на југоистоку Србије, јер ће хладни фронт до југа у истока Србије најкасније стићи, па ће тамо бити и даље веома топло, за разлику од севера Србије, где ће хладни фронт стићи већ рано ујутро, па ће у уторак бити свежије за око 10 степени у односу на претходне дане. У Београду максимална температура у уторак до 28°Ц. У среду и четвртак променљиво облачно и веома пријатно, у среду уз јак северозападни ветар, који ће у четвртак бити у слабљењу. Максимална температура од 24 до 30°Ц, у Београду од 25 до 27°Ц. Јутра ће бити релативно свежа и веома пријатна, уз температуре од 10 до 16°Ц. У петак топлије, а према тренутним прогнозама за викенд се очекује сунчано И поново веома топло, уз температуре преко 30°Ц, понегде и око 35°Ц - навео је Ђурић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)