БОЛНИЦЕ СВЕ ПУНИЈЕ МЛАЂИХ ОД 35 ГОДИНА: Имунизација споро напредује, у многим општинама испод 30 одсто заштићених и све више позитивних

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

13. 08. 2021. у 12:34

ЗА седам дана обухват вакцинацијом у Србији повећао се свега за 0,3 одсто, са 50,1 на 50,4 процента одраслих који су примили бар једну дозу.

БОЛНИЦЕ СВЕ ПУНИЈЕ МЛАЂИХ ОД 35 ГОДИНА: Имунизација споро напредује, у многим општинама испод 30 одсто заштићених и све више позитивних

Фото Д. Миловановић

И поред свих апела, и лекара, и државе, и чињенице да се нови талас короне захуктава у многим местима, нарочито малим, број вакцинисаног пунолетног становништва је још испод 30 одсто - у Љигу, Убу, Мионици, Лајковцу, Новом Пазару и Тутину. Убедљиво најлошији резултат у имунизацији има Тутин, са тек 15 одсто вакцинисаног одраслог становништва.

Вирус сад иде том путањом, тамо где је најмање заштићених, па је рецимо у Љигу, за пет дана инфекција потврђена код 10 особа, међу којима је и шестомесечна беба. Са две дозе вакцине у општини Љиг са око 12.000 становника, вакцинисано је тек 2.827 житеља. У општини Лајковац са око 14.900 становника две дозе је примило 2.966 , у Убу са околином, где живи 32.000 људи, потпуно је имунизовано њих 6.371.

Држава још разматра могуће моделе стимулисања вакцинације, а очигледно је да се ни због новог налета короне, која је јуче потврђена код 983 од 11.413 тестираних, интересовање за имунизацију не повећава. Ко је хтео да заврне рукав то је одавно учинио, и сада се спорадично вакцинишу тек ретки, углавном они који су чекали да прође неколико месеци после прележаног ковида.

Мирсад Ђерлек, Фото Танјуг

- Проценат вакцинисаних бар једном дозом од 50,4 међу одраслима није довољан, и током лета треба побољшати процес вакцинације - каже др Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља.

- Тренутно је вакцинисано 20,2 одсто младих (од 18 до 30 година), а то је један од резервоара где се може постићи виши ниво имунизације. Резултати имунизације су слабији у општинама где локална самоуправа није дала све од себе.

Иако доминантни делта сој короне сада изазива блажу клиничку слику за два дана број хоспитализованих пацијената повећан је за готово 100.

- У ковид-болници у Батајници већ има 150 пацијената, међу којима је 80 одсто мушкараца, а 90 одсто оболелих је на кисеоничној потпори - каже Ђерлек.

- Посебно забрињава што је 50 одсто људи млађих од 35 година. Ако се овакав тренд настави врло брзо ће морати да буде смањен број људи на скуповима, који је сада ограничен на 500 особа.

У болницама потврђују да је већина хоспитализованих - невакцинисана. Док се свакодневно повећава број оних који се боре за дах, због чега је на респираторе тренутно прикључено 23 пацијената, на лагеру стоји више од милион доза вакцина.

Према подацима е-управе, код нас је укупно дато 5,6 милиона доза: 2,86 милиона првих и око 2,73 милиона других доза. Највише вакцинисаних, 81 одсто је у београдаској општини Стари град, док је у унутрашњости најбољи обухват вакцинацијом постигао Прибој са 65 одсто вакцинисаних, а више од 60 одсто имају и Ниш, Босилеград, Ужице и Мали Зворник.

Праг од 50 одсто вакцинисаних одраслих бар једном дозом прешло је 60 локалних самоуправа, међу којима су и Кладово, Кикинда, Нови Сад, Црна Трава, Пирот, Пожаревац...

Када се гледа по старосним групама, резултат је најбољи међу најстаријима. У групи од 65 до 74 године, 78 одсто је вакцинисаних.

ЗА 40 ОДСТО ВИШЕ ПРЕГЛЕДА

ДОКТОР Мирсад Ђерлек каже да ћемо праву снагу овог таласа короне који се захуктава осетити тек за неколико недеља:

- Епидемиолошка ситуација се погоршава у последњих неколико дана. У недељу, 8. августа, било је 670 прегледа у црвеној ковид-зони, а прекјуче 1.010, што је за око 40 одсто више - каже Ђерлек. - Константно се повећава и број пријема на ковид-одељењима где је сада 823 пацијената.

БЕБА у "МИШОВИЋУ" ЗБОГ КОРОНЕ

БЕБА заражена короном, стара свега 10 дана, налази се на лечењу у болници "Драгиша Мишовић", у пратњи мајке. Начелница Дечје клинике КБЦ "Драгиша Мишовић" др Оливера Остојић каже да се благо повећава број деце која су на болничком лечењу због ковида 19.

Она је за Јуроњуз навела да је Дечје одељење у "Мишовићу" пре две недеље било потпуно празно, а да сада имају пет-шест пацијената на болничком лечењу. Симптоми су, каже, углавном благи, а многа деца се заражавају од родитеља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)