БИО ИМ ЈЕ ТРН У ОКУ: Руси због једне речи хтели немилосрдно да ликвидирају Броза - Злокобан план КГБ-а умало пресудио Титу

Novosti online

08. 08. 2021. у 00:05

СОВЕТСКИ агенти су 50-тих година планирали да убију бившег председника Југославије Јосипа Броза Тита, а као смртоносно оружје је требало да послужи опасна бактерија, или отровна кутија за накит, тврдио је својевремено виши саветник тадашњег руског председника Бориса Јељцина.

БИО ИМ ЈЕ ТРН У ОКУ: Руси због једне речи хтели немилосрдно да ликвидирају Броза - Злокобан план КГБ-а умало пресудио Титу

Фотографије: Стеван Крагујевић, Архива Слободана Ранковића и документација "Новости"

До покушаја убиства Јосипа Броза, који је Советском Савезу био трн у оку, никада није дошло, али је обавештајна служба која је претходила Комитету државне безбедности СССР (КГБ) разрадила план за убиство и чак изабрала атентатора, советског шпијуна који је постао амбасадор Костарике у Југославији, писао је својевремено Дмитриј Волкогонов у листу “Известија”.

Шпијун који је добио задатак да убије Тита раније је учествовао у организовању бруталног убиства Лава Троцког, заклетог непријатеља Јосифа Висарионовича Стаљина, у Мексику, 1940. године. Његово право име је било Јосиф Григулевич, а деловао је под именом “Макс”, тврдио је Волкогонов.

После Титовог “не” Стаљину, шеф советске тајне полиције Лаврентиј Берија наредио је агентима да га убију. Они су се обратили “Максу”, који је задобио поверење руководства Костарике и био амбасадор ове земље у Југославији и Италији.

Фото Архива

 

Советско Министарство за државну безбедност (МГБ) разматрало је могућност Титовог убиства бактеријом која изазива кугу. Како се наводи у тајном документу на који се Вокогонов позвао у чланку, било је планирано да “Макс” пусти бактерију у једном од Титових салона за пријем страних дипломата.

– Смрт Тита или било које друге особе у просторији била би неминовна – стајало је у документу.

– Сам Макс не би ништа знао о својствима супстанце. Да би његов живот био спашен, он би претходно био вакцинисан против куге.

Друге опције су биле да се Тито устрели помоћу “нечујног система сакривеног у предмету за личну употребу”, као што је налив-перо, упаљач, штап или актовка, или да се направи кутија за накит из које ће, када се отвори, изаћи смртоносни гас.

Фотографије: Стеван Крагујевић, Архива Слободана Ранковића и документација "Новости"

(Објектив)

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)