СРБИ СКУПЉАЈУ ПОМОЋ ЗА ГРКЕ УГРОЖЕНЕ ПОЖАРИМА: Немања са Халкидикија упутио апел - Сетите се ко вам увек први пружа руку кад је тешко

Novosti online

07. 08. 2021. у 21:54

ГРЧКО раме, Србима је током двадесетог века, било једина утеха за уморне, гладне и немоћне.

СРБИ СКУПЉАЈУ ПОМОЋ ЗА ГРКЕ УГРОЖЕНЕ ПОЖАРИМА: Немања са Халкидикија упутио апел - Сетите се ко вам увек први пружа руку кад је тешко

Фото: ЕПА

Сећамо се Првог светског рата, сећамо се и деведесетих година, када су композиције возова ишле пут Солуна пуне малишана из Србије. Данас, 2021. године, један Немања, решио је да узврати Грцима макар део онога што су они чинили за наш народ.

Слике и видео снимци који безмало, десет дана долазе из земље Хелена, оставили су без речи велики број Срба који у Грцима види вековне пријатеље. Један од њих, Немања Анђелковић, решио је да спроведе хуманитарну акцију на Халкидикију, те да на тај начин, најугроженијим становницима ватром захваћених подручја, помогне колико може, наравно, уз помоћ свих Срба добре воље који се тренутно налазе у Грчкој на годишњем одмору.

Као повод своје племените мисије, у објави која је за кратко време постала вирална на друштвеним мрежама, истакао је агилност и људскост становнике Грчке, који су прикупљали хуманитарну помоћ за поплавама погођену Србију, 2014. године.

Објаву преносимо у целости.

“Када су пре пар година Србију задесиле страшне поплаве (а и не само тада), на Касандри (а и другде) је локално становништво на пунктовима у више места организовало скупљање хране, одеће и свега осталог што је у том моменту било потребно људима у Србији који су се нашли у невољи.

Ко током свог одмора на Касандри жели и може да узврати сада грчком народу у невољи, то може да уради на следећи начин - тренутно потребне ствари:

конзервирана храна, евапорисано млеко у конзерви, пелене, тоалет папир, храна и намирнице које не захтевају чување у фрижидеру, храна за кућне љубимце, пластични тањири, виљушке, ножеви, влажне/беби марамице, одећа

У НЕДЕЉУ 8.08. може нешто од наведеног да донесе :

У 9х - Сивири, паркинг маркета Масутис.
У 9.30х - Калитеа, паркинг код продавнице ЛАПЕЛ на улазу/излазу у место.
У 10х - Полихроно, на раскрсници код главног семафора/улаза у место.
У 10.30х - Ханиоти, на раскрсници код главног улаза у место.
У 11х - Пефкохори, код Инфо пулта/киоска на самом улазу у место.

Бићу у аутомобилу Алфа Ромео 156, сребрне боје, рег. ознаке БГ753ГО.

Након тога бих све прикупљено однео у цркву у Неа Фокеи где је отворен центар за донације настрадалима у пожарима.

Све је организовано на личној и добровољној основи.

Уколико имате возила а буде доста ствари можемо и заједно отићи да предамо све сакупљено. Црква прихвата донације до 12х па опет од 19х. Можда се до недеље отвори и неки ближи пункт па ћемп све скупљено однети тамо у том случају.

Обавестите некога кога знате да је на Касандри на летовању или било којим другим послом, а вољан је да учествује у помоћи онима којима је потребна. Хвала.", написао је он.

Како је рекао, сем његовог аутомобила, у акцију ће бити укључена још два возила, која ће бити спремна да приме све пакете до прве станице у Сивирију.

У коментарима који су се низали испод његовог статуса, а који се до овог тренутка поделио више од 100 пута, људи су углавном писали једну ствар - да је то најмање што сваки Србин може да уради за братски, грчки народ.

Подсетимо, Грчка се у овом тренутку суочава са можда и највећим бројем активних пожара, којих је данас, више од 150 и распрострањени су широм земље.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)