ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА МИРОСЛАВА ЛАЗАНСКОГ БИЋЕ ИСПУЊЕНА: Новинарка открила шта је планирао наш дипломата (ВИДЕО)

Новости онлајн

05. 08. 2021. у 20:29

НОВИНАРКА Спутњика Оливера Икодиновић открила је да ће испунити последњу жељу Мирослава Лазанског који је јуче преминуо у Београду.

ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА МИРОСЛАВА ЛАЗАНСКОГ БИЋЕ ИСПУЊЕНА: Новинарка открила шта је планирао наш дипломата (ВИДЕО)

Фото

Њен текст преносимо у целости:

"Шок, туга, неверица! Отишао је један од највећих — Мирослав Лазански. Наш Лаза. Отишао је на своје последње путовање.

А његово последње руско путовање заувек ћу памтити. Посетили смо Јасну Пољану, место где је рођен и где је више од шест деценија живео и стварао велики руски писац Лав Толстој. Била је његова жеља да то место заједно посетимо. Ту се Лаза поклонио на гробу чувеног писца и на молбу домаћина уписао се у књигу утисака.

Истог дана, посетили смо на кратко и Тулу, град оружара, медењака и самовара.

Купила сам му у Јасној Пољани на поклон тулски „прјаник“ (медењак) са натписом „тулски оружари“. За успомену.

Последњи наш сусрет догодио се дан касније. Тог дана путовао је у Београд, на годишњи одмор. Са тог путовања се више неће вратити у Москву, на своје радно место. Загрлили смо се на растанку, након што смо претходно сковали планове за нова путовања.

Након Волгограда, некадашњег Стаљинграда, Јасне Пољане и Туле, желео је да заједно посетимо Курск, место где се током Другог светског рата одиграла највећа тенковска битка у историји, и Владивосток, седиште руске Пацифичке флоте.

Ту мисију ћу испунити сама. Исто онако како је Лаза испунио жељу свог покојног оца да на Мамајевом кургану у Волгограду положи цвеће на гробове руским јунацима, ја ћу испунити Лазину жељу", заветовала се Икодиновићева.

Подсећамо, амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у својој 71. години. Комеморација и сахрана биће одржана у петак, 6. августа. Лазански ће бити сахрањен у Алеји заслужних грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)