ТУЖИЛАШТВО ГОНИЛО 45 ЛИЦА ЗА ПЕТ ГОДИНА: Отворена јавна расправа о новој Стратегији за процесуирање ратних злочина

В.Ц.С.

05. 08. 2021. у 16:18

ТУЖИЛАШТВО за ратне злочине у последњих пет година подигло је 34 оптужнице против 45 лица. Од тога су 22 преузете од Тужилаштва БиХ и њима су обухваћена 23 лица. Укупно је потврђена 31 оптужница, међу којима су све пристигле из БиХ, плус осам "домаћих".

ТУЖИЛАШТВО ГОНИЛО 45 ЛИЦА ЗА ПЕТ ГОДИНА: Отворена јавна расправа о новој Стратегији за процесуирање ратних злочина

Фото: Танјуг

Ово се наводи у Предлогу националне стратегије за процесуирање ратних злочина, за период 2021-2026.

Министарство правде отворило је јавну расправу о овом документу, заједно са Предлогом акционог плана за спровођење Стратегије. Расправа ће трајати до 10. септембра, а сви коментари, предлози и сугестије достављају се Министарству.

Анализирајући ситуацију у претходних пет година, Министарство наводи да је Тужилаштво донело 35 наредби о спровођењу истраге против 45 људи, а да је она обустављена у 10 предмета, у односу на 22 лица.

Виши суд у Београду донео је за пет година 18 првостепених пресуда за ратне злочине, али је као посебан проблем истакнута неуједначена судска пракса. Апелациони суд је донео 23 одлуке по жалбама и укинуо 17 одсто пресуда, док је 35 одсто преиначено.

За пет година склопљена су само три споразума о признању кривице, где је најдужа изречена казна била 10 година затвора. Нерешен је остао 21 предмет, који обухвата 71 лице.

У наредном периоду предвиђа се унапређење ефикасности рада Тужилаштва, посебно афирмисање примене института споразума о признању кривице и споразума о сведочењу, затим унапређење поверљивости процеса истраге и покретање финансијских истрага, односно подношења захтева за привремено или трајно одузимање имовинске користи стечене кривичним делом. Предвиђено је и оснаживање сарадње са Комисијом за нестала лица, Јединицом за заштиту и Службом за откривање ратних злочина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)