АГОНИЈА ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ ТРАЈЕ: Одржан парастос жртвама "Олује" у Цркви Светог Марка

Д. Б. М.

05. 08. 2021. у 15:57

ЈОШ један помен жртвама "Олује" служен је јуче у Цркви Светог Марка. После парастоса погинулим Србима у хрватској војно-полицијској акцији, неколико стотина окупљених грађана мирно и у тишини кренули су ка споменику у Ташмајданском парку, где су положили цвеће и венце.

АГОНИЈА ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ ТРАЈЕ: Одржан парастос жртвама Олује у Цркви Светог Марка

Фото приватна архива

Достојанствено носећи бол стајали су испред споменика, док су слушали имена жртава сурове акције у којој је са својих огњишта протерано око 250.000 Срба, убијено 1869, а нестало око 700. Кипљице топле летње кише и сузе сливале су се низ њихова лица.

- Породице које су сахраниле своје најмилије имају неки мир и могу погинулима да запале свећу. Агонија породица несталих и даље траје. Њихова олуја није завршена - каже Драгана Ђукић, председница Удружења несталих и погинулих лица "Суза". - Очекујемо да ће доношењем закона о несталима њихове породице коначно бити заштићене.

Председник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта рекао је да Хрватска после 26 година одбија да ексхумира посмтне остатке Срба, да их идентификује и преда породицама жртава:

- Постоји 36 познатих гробних места, а око 900 посмртних остатака налази се у заводима за судску медицину у Загребу, Осјеку и Ријеци. Зато су лицемерне изјаве хрватских званичника да је један од услава наставка европских интеграција да Србија реши питање несталих лица, а Хрватска то није урадила. Хрватска није ни објавила национални припадност 1864 несталих, колико их има на њиховом списку. Да ли су сви хрватске националности или су две трећине Срби? Зато морамо јасно и отворено да инсистирамо да се реши питање несталих, а не да се стиче утисак у јавности да само Хрватска то потражује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)