ГОВОР ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: "Олују" не смемо заборавити, али морамо опростити!

Танјуг

04. 08. 2021. у 21:31

ПАТРИЈАРХ СПЦ Порфирије поручио је вечерас у Бусијама, на обележавању Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у војној акцији Олуја, да треба да се помолимо за све невино пострадале у страшним августовским данима 1995. године, али и за све пострадале пре тога у Хрватској, као и да не смемо заборавити, али да као хришћани морамо опростити.

ГОВОР ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Олују не смемо заборавити, али морамо опростити!

Фото: И.Маринковић

- Да се помолимо Богу да у своје наручје прими све невине пострадале страшних августовских дана 1995. године, али и оне пре тога, од задарске кристалне ноћи, страдале у Медаку и личким селима, до Пакраца и западнославонских села, све невино побијене у градовима и селима, по улицама и њихвама у кућама и становима - рекао је Порфирије наком опела у Бусијама, којем је присуствовао државни врх Србије и Републике Српске на челу са председником Србије Александром Вучићем.

- Сабрали се да се молитвено сетимо небивалог по размерама на европским просторима насилног егзодуса нашег народа са подручја Далмације, Баније, Кордуна, Лике и Западне Славоније. Све је то камичак у мозаику наших новијих страдања и распећа заједно са Јадовном, Јастребарским, Глином, Јасеновцем... - навео је патријарх српски.

Молећи се за пострадале, додао је не желимо да злоупотребљавајући жртве продубљујемо спиралу сукоба нити да водимо ратове комеморативним политикама сећања, а још мање да уђемо у матрицу запомагања и паралишемо себе затварањем у безилазно стање жртве.

Истакао је да наратив жртве не може бити покретач нити извор надахнућа, као и да је то пре трајна мука и пакао.

- Наш народ је толико пута баш кроз жртву освајао искуство слободе и васкрснеја - рекао је патријарх.

Порфирије је поновио речи бившег патријарха Германа - Не смемо заборавити, али морамо опростити.

Он је је подсетио на светог мученика Вукашина Јасеновачког из Клепаца који је рекао - само ти дијете ти ради свој посао, које су биле упућене монструму лишеном сваког људског лика.

Порфирије каже да је много пута био у Далмацији и заволео као своју браћу и православне Србе, али и многе добре Хрвате, који су били вековима упућени једни на друге и постајали сродници, али имали и сукобе и проналазили начине да заједно иду даље.

- Зато се питам ко је добитник вашим прогоном, остала је само пуста и празна, необрађена земља, а зло је уписало себи још један добитак. Човек је поражен, а Бог који хоће мир међу људима још једном је изневерен - рекао је Порфирије.

Обраћајући се окупљеним у Бусијама поручио је - данас смо се сабрали како би јасно рекли да не заборављамо крајеве у којима смо се мајчиним млеком хранили, и то не само ми већ и наши преци који су се вековима рађали у Далмацији, на Кордуну, у Лици, на Банији и у Славонији, по читавој данашњој Хрватској.

Каже да памтимо и Праредовића, Десницу, Теслу, Миланковића и све друге који су доприносили не само култури свог српског народа већ и хрватског и свих народа света.

Поручио је да једино са вером у Бога и са црквом можемо да и поред свих тешкоћа да дамо све од себе у изградњу мира и исправљење историјских неправди.

Та мерила нису појмљива нашем уму, али ће сваком дати по делима његовим, додао је он.

- Нису нам потребни самозвани миротвроци као посредници, јер су они често вођени нама непознатим интересима. Под плаштом миротворства они нам неретко намећу формуле наших неспоразума са другима, као језичке и заувек дефинишуће логоре. На тај начин не само да помажу већ стварају непромостиве јазове и чине их још дубљим - рекао је Порфирије.

Само нам је потребан Христос и мир и за тај мир молимо се дана, нагласио је патријарх додајући да освета и мржња умртвљују онога ко је опседнит њима.

Порфирије је рекао да у молитвама треба да се сетимо и других невиних жртава без обзира на то којој вери или народу припадају.

- Бог не броји чијих је жртава више, а чијих је мање, пред њим су све жртве исте, звале се оне Јован, Јозо или Јусуф -

истакао је патријарх.

Такође, поручио је да у свом срцу морамо да будемо већи од почињеног зла и да немамо осветничке мисли.

Како је рекао, треба да градимо поверење и разумевање међу појединицима и народима и тако јеванђелским путем постављамо чврсте темеље бољој и праведнијој будућности за сваки народ.

Учинисмо данас помен и позив да се свим силама супротставимо сваком погрому и прогону, било кога и било где, поручио је Порфирије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)