СРБИМА НАЈТЕЖЕ У ПОСЛЕДЊИХ 13 ГОДИНА: Нови извештај Напредног клуба о положају и правима наших сународника у региону

В. Ц. С.

04. 08. 2021. у 20:52

ПОЛИТИЧКА права Срба у региону у најгорем су стању од 2008, закључак је тринаестог годишњег извештаја Напредног клуба. Зато овај извештај, рекао је председник Чедомир Антић, има црње корице него раније.

СРБИМА НАЈТЕЖЕ У ПОСЛЕДЊИХ 13 ГОДИНА: Нови извештај Напредног клуба о положају и правима наших сународника у региону

Са представљања извештаја / Фото Танјуг

- Било је индиција да ће у БиХ бити заустављено уставно редефинисање против воље народа, као и да ће се стање права Срба у Црној Гори и Хрватској поправити. Међутим, државе Квинте учиниле су све да у Црној Гори представници српског народа не уђу у Владу - рекао је Антић.

Он је навео да се кампања ширења мржње према српском народу у Црној Гори наставља и да нова влада није ни покушала нормализацију односа са Србијом. Осим промене Закона о верским заједницима, није исправљена ниједна значајнија неправда бившег режима. Творци извештаја посебно истичу усвајање "Резолуције о геноциду у Сребреници".

У БиХ су учестали захтеви за укидање ентитета, па чак и кантона. Бакир Изетбеговић је позивао на стварање унитарне БиХ. Прекршен је пословник о избору чланова Централне изборне комисије, појачали су се притисци на Српску да укине Дан Републике, 9. јануар. Изетбеговић је најавио промену Дејтонског устава, а све је крунисано постављењем Кристијана Шмита за високог представника, супротно Анексу 10 Дејтонског споразума. Тензије су нарасле после Закона о забрани негирања геноцида.

У Хрватској, како је приметио Игор Вуковић, секретар НК, нема бољитка за Србе. Њих је на прошлом попису било за 15.000 мање него 2001, а очекује се да ће нови показати да их је мање за још 20.000. Просечна старост им је 53 године, што је за 12 година више него код хрватског становништва. На улицама нема ћириличких табли, и даље нису решена питања имовине, пензија и повратка, а половина злочина из мржње почињена је над Србима.

На Космету су представници НК позвали Србе да се одазову попису, кад су већ ушли у институције ове парадржаве. Такође констатују да је број појединачних инцидената повећан: 80 у 2020. и више од 70 у првој половини ове године. У Северној Македонији више немају представника у Влади, СПЦ не може слободно да делује, а све су јачи утицаји из Албаније и Бугарске.

У Словенији Србима ни после три деценије није признат статус националне мањине. Немају право на наставу на српском, двојно држављанство, нити финансирање из буџета. Ипак, 15.000 деце пријавило се од октобра на допунску наставу из српског. Савез Срба Словеније тражио је могућност националног и верског изјашњавања на попису. Пре две деценије било је 40.000 Срба, а у међувремену их се доселило још 15.000.

СРПСКО ИМЕ У АЛБАНИЈИ - 1.000 ЕВРА

У АЛБАНИЈИ Срби немају право да носе своја имена и презимена. Уколико хоће да промене име или презиме у српско (не могу оба), такса је 1.000 евра. Такође немају право на слободно изражавање вероисповести, нити имају своје медије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)