ТРЕЋА ДОЗА ВАКЦИНЕ ИСТА КАО ПРВЕ ДВЕ? Још се ради на упутству за давање бустер цепива, које је препоручено осетљивим групама

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

05. 08. 2021. у 09:00

ЈОШ се ни оквирно не зна када би у Србији могло да почне давање треће, бустер дозе вакцине против ковида 19, јер иако цепива има на лагеру, морају да се савладају две административне "препреке": да се направи протокол имунизације трећом дозом и да се саме вакцине, којих у Србији има четири врсте, ауторизују и за трећу дозу.

ТРЕЋА ДОЗА ВАКЦИНЕ ИСТА КАО ПРВЕ ДВЕ? Још се ради на упутству за давање бустер цепива, које је препоручено осетљивим групама

Фото З. Јовановић

Наиме, ниједна од доступних вакцина није регистрована за давање у више од две дозе, и док се не заврши тај поступак у Агенцији за лекове и медицинска средства Србије, допунска доза не може да почне да се даје.

Још се чека и стручно упутство Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" о поступку вакцинације оних који су до сада комплетно имунизовани са две дозе. Национално тело за имунизацију (НИГАТ) препоручило је да трећа доза буде РНК вакцина, какве су "Фајзерова" и "Модернина", која се очекује у октобру, али ће протоколом највероватније бити предвиђено да грађани сами бирају трећу, као и прве две дозе. Др Верица Јовановић, директорка "Батута", каже да је и најједноставније да трећа доза буде иста као прве две.

- Давање треће дозе почеће када "Батут" изради стручно-методолошко упутство за примену - каже државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек.

- Не треба журити, јер нам до тога предстоји само тај један корак. Држава показује велику вољу, али и одговорност од самог почетка имунизације у Србији набавком четири вакцине, а ускоро очекујемо и пету. Желимо, пре свега, да се што боље спремимо за неизвесну јесен и да све снаге усмеримо на повећање процента имунизованих грађана, да што више људи прими прву и другу дозу. Евидентно је да тренутних 50 одсто вакцинисане популације није довољно.

ЗАШТИТА Највише вакцинисаних међу најстаријима, Фото С. Бабовић

Узима се у обзир и то да код већ вакцинисаних имунитет са протоком времена почиње да опада, па је зато и предвиђено да се трећом дозом он додатно појача код најстаријих, хронично оболелих, пацијената са трансплантираним органима и оних са иначе слабим имунитетом.

- Морамо бити врло опрезни с основним циљем: да повећамо имунитет код хроничних пацијената, с оправданим медицинским аргументима и очекујем да ће "Батут", као и до сада, издати стручно-методолошко упутство у којем ће бити детаљно описано и препоручено кад и како ће бити аплицирана трећа доза код ових грађана - каже Ђерлек.

Светска здравствена организација (СЗО) позвала је на мораторијум за треће, бустер дозе антиковид вакцина најмање до краја септембра, изјавио је јуче шеф организације Тедрос Гебрејесус. Он је навео да разуме да државе желе додатно да заштите своје грађане, али да би овим потезом било омогућено да се најмање 10 одсто популације сваке државе вакцинише, додао је Тедрос, пренео је Ројтерс.

БЛИЗУ 500 НОВИХ ЗАРАЖЕНИХ

БРОЈ заражених се у континуитету повећава, и са 487 новоинфицираних за дан све смо ближи томе да се пројекције стручњака о 1.000 инфицираних за 24 сата потврде у пракси пре краја овог месеца. И у болницама је више оболелих од ковида - 521, од којих је седморо на респираторима, а за 24 сата битку са заразом изгубило је још двоје оболелих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)