НАЈСТАРИЈИ У БАЊУ МОГУ И НА ОДЛОЖЕНО: Осим бесплатног одмора, ПИО фонд пензионерима нуди и опоравак у лечилиштима уз плаћање на рате

Ј. Ж. С.

05. 08. 2021. у 15:21

НА бесплатну рехабилитацију у двадесетак српских бања ове године отићи ће 15.435 наших најстаријих суграђана.

НАЈСТАРИЈИ У БАЊУ МОГУ И НА ОДЛОЖЕНО: Осим бесплатног одмора, ПИО фонд пензионерима нуди и опоравак у лечилиштима уз плаћање на рате

Фото А. Стевановић

Према подацима ПИО фонда на последњи конкурс се пријавило 50.683 корисника, а највеће интересовање владало је за Врњачку, Бању Ковиљачу, Рибарску, као и за Кањижу и "Термал" у Врднику.

Због епидемиолошке ситуације и ванредног стања у 2020. години, оглас за бесплатну рехабилитацију расписан је нешто касније него иначе, а коначне ранг-листе објављене тек 14. октобра прошле године, рехабилитациони центри су омогућили пензионерима да своје право по прошлогодишњем конкурсу реализују закључно са 30. јуном ове године.

Право да конкуришу за гратис место имали су сви корисници пензија чије месечно примање не прелази 29.378 динара, као и они који чекове примају из иностраних фондова, али да њихов укупан збир не прелази поменути износ. Ово право пензионери могу да користе само једном у току пензионерског стажа.

ПИО фонд је, с друге стране, омогућио најстаријима и да уколико не добију бесплатну бању, на одмор или опоравак отпутују под повољнијим условима, односно на рате. Потписани су уговори са великим бројем српских лечилишта и на летовање се може на четири до 12 рата. Поред одложеног плаћања путем административне забране од пензије или чековима грађана, велики број бања уважава и владине ваучере у износу од 5.000 динара, па је због великог интересовања ове године одобрено чак 150.000.

Уколико решите да сами организујете свој одмор, потребно је да прво контактирате са одабраном бањом ради договора о термину када бисте боравили и свим потребним терапијама, а затим и о категорији собе која вам одговара у погледу цене. После тога из бање на кућну адресу стиже образац који треба оверити у матичној филијали Фонда, преко које се прима пензија, а који се затим шаље у бању. Приликом пријаве на рецепцији уз личну карту се прилаже и последњи чек од пензије, односно пензионерска картица.

СВЕ ВИШЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ

НА конкурс за бесплатну рехабилитацију претходних година се у просеку јављало око 40.000 пензионера, ако изузмемо 2019. када се пријавио рекордан број, њих око 60.000. У време пандемије број поднетих захтева је био 46.500, а ове године се примећује поновни тренд раста пријава на 50.683. Списак бања које имају уговоре са Фондом ПИО за одложено плаћање може се пронаћи на њиховом сајту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)