МАРИЋ ПРЕКИНУО ЕМИСИЈУ: Лазански је био звезда, човека сам познавао 40 година

Novosti online

04. 08. 2021. у 15:10

ВОДИТЕЉ Миломир Марић дугим монологом опростио се од амбасадора Србије у Русији Мирослава Лазанског који је преминуо данас.

МАРИЋ ПРЕКИНУО ЕМИСИЈУ: Лазански је био звезда, човека сам познавао 40 година

Фото: Принтскрин Хепи ТВ

- Стигла је тужна вест. Преминуо је Мирослав Лазански, амбасадор Србије у Русији. Човека сам познавао 40 година. Упознали смо се у оној Југославији, у Загребу где је био један од најталентованијих новинара "Вијесника". Био је војно-политички коментатор у време кад ми нисмо ни сањали да ће деведесетих година избити ратови на територији Југославије. Лазански је тад одлазио у ратове на Блиском истоку, у Пустињске олује, афричке ратове. Извештавао је из свих тих ратова и није ни сањао да ће ти ратови, те несреће да се преселе у Југославију, која је тада изгледала као Америка за све земље иза Гвоздене завесе. Био је први човек који је интервјуисао шефа КГБ-а, маршала Јазова и многе руске генерале, а истовремено је био и први наш новинар који је био примљен у америчку војну базу у Вест Поинту и био је на америчком носачу авиона. У овим ратовима деведесетих у Загребу је изгубио и стан и посао и морао је да "бежи" у Београд - рекао је Миломир Марић.

Фото: Танјуг/Архива Новости

Марић се присетио интервјуа Лазанског са Вељком Кадијевићем пре избијања рата у Југославији.

- Уочи распада Југославије остаће упамћено како Лазански интервјуише тадашњег начелника генералштаба Вељка Кадијевића. Вељко Кадијевић није говорио директно у том интервјуу, његове речи читао је спикер, а Лазански и он су шетали по неком парку, по Топчидеру. Из тог интервјуа је испало да ће сутра војска изаћи на улице Југославије и одбранити Југославију, да ће ухапсити Туђмана, Кучана и све сепаратисте и да можда за ту акцију има подршку не само Русије, него и Америке. Нажалост, десило се то што се десило. Лазански је у београдском новинарству остварио други живот, дошао је до највеће славе и онда је постао и народни посланик и амбасадор Србије у Москви. Био је јако симпатичан човек, шармантан и сви су га волели. Чак и они који су му у Загребу замерали све када се определио да напусти Загреб и дође у Београд радо су га дочекивали и њему је чак и у Загребу почело да се пише достојанствено, како је и заслуживао. Слава му - рекао је Марић.

Он каже да је Лазански био врхунски професионалац кога нико није могао да га оспори и додао да је био звезда.

Подсетио је и на интервјуе Лазанског са Путином, Асадом и његовим оцем и другим великанима, те да је читав свет пренео те интервјуе.

Подсећамо, амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у својој 71. години.

Лазански је преминуо у свом дому у Београду од, како незванично сазнајемо, последица срчаног удара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)