КАДА ЋЕМО ПРИМАТИ ТРЕЋУ ДОЗУ? Ђерлек решио недоумице и упозорио на неизвесну јесен

Novosti online

04. 08. 2021. у 11:01

ДРЖАВНИ секретар у Министарству здравља доктор Мирсад Ђерлек изјавио је да ће давање треће дозе вакцине против вируса корона почети када "Батут" изради стручно-методолошкло упутство за примену.

КАДА ЋЕМО ПРИМАТИ ТРЕЋУ ДОЗУ? Ђерлек решио недоумице и упозорио на неизвесну јесен

Фото Танјуг

Он сматра да се врло стручно посвећује давање треће дозе, те да не треба журити јер нам до тога предстоји само тај један корак.

- Држава показује велику вољу, али и одговорност од самог почетка имунизације у Србији набавком четири вакцине, а ускоро очекујемо и пету, јер "Модернина" би требало да стигне почетком октобра. Желимо, пре свега, да се што боље спремимо за неизвесну јесен која нам врло брзо долази и да све снаге усмеримо на повећање процента имунизованих грађана, да што више људи прими прву и другу дозу. Евидентно је да тренутних 50 одсто вакцинисане популације није довољно - казао је Ђерлек.

Фото: Танјуг

 

Он је нагласио да, с друге стране, држава заиста чини све да заштити најосетљивију популациону групу - то су хронични пацијенти с тешким болестима, којма је потребна трећа доза за појачање њиховог ионако слабог имунитета.

- У том смислу прво је Национални комитет дао своју препоруку кризном штабу, па је кризни штаб потом дао своју препоруку да прво заштитимо највулнерабилније, најосетљивије грађане. То је доказ да желимо да врло стучно приступимо давању треће дозе и сматрам да не треба журити јер нам фактички предстоји само још један корак како бисмо у пракси то могли да спроведемо, а то је стручно методолошкло упутство Института "Батут" - истакао је Ђерлек и додао:

- Морамо бити врло опрезни с основним циљем - да повећамо имунитет код хроничних пацијената, с оправданим медицинским аргументима и очекујем да ће Батут, као и до сада, издати стручно-методолошко упутство у којем ће бити детаљно описано и препоручено кад и као ће бити аплицирана трећа доза код пацијенат које смо поменули.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)