СТЕФАНОВИЋ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ "ОЛУЈЕ": Србија данас гласно тугује, нема ничега што ће залечити ране на души преживелих

Танјуг

04. 08. 2021. у 10:03

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар одбране Небојша Стефановић је, поводом 26. годишњице хрватске акције "Олуја", изјавио да је неприхватљиво што Хрватска и данас у 21. веку слави тешки злочин и брутално етничко чишћење, док се у Србији служе парастоси жртвама и тугује.

СТЕФАНОВИЋ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ОЛУЈЕ: Србија данас гласно тугује, нема ничега што ће залечити ране на души преживелих

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

- Баш као што концентрациони логор Јасеновац из Другог светског рата није био никакав радни камп, већ логор смрти, ни ''Олуја'' није била никаква ослободилачка акција, већ срамотно протеривање српског народа са његових вековних огњишта у Хрватској - изјавио је Стефановић.

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, Стефановић је рекао да су протеривање око 250.000 сопствених грађана, бомбардовање избегличких колона, убијање стараца, болесних и немоћних на кућном прагу, спаљивање имовине, малтретирање, пребијање и застрашивање, злочини који су постали нераскидиви епилог ове акције.

- Судбина хиљада Срба, ни данас није позната, јер се и четврт века касније воде као нестали - рекао је Стефановић.

Како додаје, нема тог покушаја релативизације који ће променити истину.

- Нема ничега што ће залечити ране на души преживелих, ничега што ће вратити мртве њиховим најмилијима, нема до дана данашњег ни правде за жртве ''Олује'', али то ће, уверен сам, остати исписано у историји великим словима као срамота међународне зајединице - поручио је министар Стефановић.

Он је, међутим, указао да су климање главом и прећуткивање страхота које су задесиле српски народ, како су то радиле претходне власти, данас прошлост.

- Србија данас гласно тугује и не дозвољава да се заборави ''Олуја'' која је једна од највећих срамота савремене Европе и целокупног човечанства, а свакако највеће етничко чишћење на тлу Европе после Другог светског рата - изјавио је Стефановић.

- Јака Србија данас гради будућност, мир и сарадњу у нашем региону, али о злочинима више не ћути. Не дозвољава да се жртве забораве, нити да се ћути о ужасима које је претрпео српски народ - закључио је Стефановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)